Vanliga frågor & svar


FÖRSÄKRINGEN


Bilförsäkringen består av en fast premie och en rörlig premie. Den fasta månadspremien baseras på bilmodellen. Den rörliga körpremien klassas in i någon av våra 15 premienivåer, där nivå 1 är billigast, när du kör. Du kan alltid minska din kostnad genom att köra bättre eller mindre.
Försäkringen har 15 olika premienivåer som vi utgår efter när vi sätter din rörliga körpremie, som sätts under tiden som du kör. Nivå 1 är billigast och nivå 15 är dyrast. Ju smartare du kör desto lägre nivå får du.

Med vår bilförsäkring kan du välja att teckna en hel- eller halvförsäkring. Väljer du helförsäkring ingår alla former av skydd och du får även tillgång till hyrbil om du skulle behöva lämna in bilen på verkstad. Tecknar du halvförsäkring får du exakt samma skydd som med helförsäkringen, men utan vagnskadeskyddet.

Läs mer om vad Enerfy kan ge dig för skydd >
Nej. Vi har skapat en försäkring som vi tycker ger bra värde för kunden och har gjort det enkelt för kunden. Därför har vi inga tilläggsförsäkringar. Det ingår många tjänster i vårt basutbud som du betalar extra för hos andra bolag.
Försäkringspremien för en vanlig bilförsäkring baseras på statistisk och bygger på hur bilförare i din ålder kör och på vilken typ av boende du har. Med Enerfy – Försäkring med Moderna kan du själv påverka din premie genom att vi mäter hur mycket du använder din bil samt hur säkert du kör. Vi dessutom har ingen bindningstid och tar inte hänsyn till din ålder.
Den fungerar precis lika bra för någon som är yngre än 24 år som för en 54-åring. Vi bryr oss inte om ålder eller bostadstyp.
Den rörliga körpremien baseras likadant oavsett ålder.
Vi har gjort det enkelt för dig så att du bara betalar med kort och inte behöver handskas med krångliga fakturor.

Efter varje genomförd körning får du ett kvitto på körningen som du kan se i Enerfyappen. Där ser du hur mycket körningen kostade och även hur din totala månadskostnad ser ut hittills samt hur dina kostnader har sett ut tidigare månader.
Försäkringen har ingen bindningstid, vilket innebär att du kan avsluta försäkringen när du vill.
Vi rekommenderar vanligtvis en helförsäkring för att du ska få ett komplett skydd för dig, din bil och dina medpassagerare. Skulle din bil redan ha en vagnskadegaranti kan vi erbjuda dig en halvförsäkring. När bilens vagnskadegaranti sedan löper ut kommer försäkringen automatiskt att bli en helförsäkring. Beroende på bilens värde och ålder kan det vara olika om du behöver en hel- eller halvförsäkring. Oftast brukar en halvförsäkring passa bättre för äldre bilar medan en yngre bil behöver en helförsäkring för att täcka upp skadorna som kan uppstå vid en olycka.
Ja, självklart! Genom ett samarbete med Moderna Försäkringar är Enerfy ett väldigt bra och tryggt val av bilförsäkring. Moderna Försäkringar är försäkringsgivaren som ger våra kunder trygghet vid eventuella olyckshändelser.

TEKNIKEN


Enerfys Plug-in är en OBD-läsare (On-Board-Diagnostics) som samlar information från bilen gällande din körning. Enerfy Plug-in klickas in i bilens OBD-uttag och kommunicerar sedan, via Bluetooth, till din smartphone. Sedan analyseras körningen och Enerfy omvandlar ditt körsätt till en rörlig körpremie som speglar ditt sätt att köra och som syns i telefonen. Utifrån ditt sätt köra kan din premie antingen bli lägre eller högre.
Med Enerfyappen finns allt som har att göra med din försäkring. Du hanterar skaderapportering, olycksguide, kontaktinformation, kostnadsöversikt, försäkringsöversikt m.m. Du har all hjälp direkt i din ficka!
Sök på “Enerfy” i App Store eller Google Play i din smartphone.
iPhones (iOs 8.0 och uppåt) och Android-smartphones (4.3 och uppåt).
För att du ska ta del av alla fördelar av det som vi erbjuder så behöver telefonen vara med när du kör, med Bluetooth aktiverat, så att den fungerar tillsammans med Enerfy Plug-in. Skulle du glömma telefonen eller Plug-in:en debiteras vanligtvis premienivå 10 för en körning istället.
Du klickar in Enerfys Plug-in i bilens OBD-uttag, startar bilens motor, aktiverar telefonens Bluetooth, öppnar Enerfyappen, följer instruktionerna i appen och startar en körning.
Vi rekommenderar att du använder en Plug-in per bil. Det är det bästa sättet för att inte glömma den i andra bilar, men det går bra att flytta Plug-in:en mellan bilar.
Din körstil mäter vi via Enerfys Plug-in. Den klickas in i bilen och via den kan vi analysera och mäta din körstil som omformuleras till din rörliga körpremie som speglar ditt körsätt.
I de flesta bilar sitter OBD-uttaget ungefär 30 centimeter under ratten vid ditt vänstra knä. Vill du veta exakt var ditt OBD-uttag sitter kan du kolla upp det här.
När du tecknar vår bilförsäkring ingår Enerfys Plug-in i tjänstepaketet. Leveransen tar 1-3 arbetsdagar.

ÖVRIGT


Ja, försäkringen kan hjälpa dig att bli en bättre förare. Genom att köra smart, säkert och lite kan du minska dina kostnader då försäkringen bygger på att belöna duktiga förare med en lägre premie.
I appen kan du få coachning och detaljerade tips kring ditt sätt att köra. Generella tips för smart körning är:
– Stressa inte när du kör, även om du har bråttom.
– Håll stora avstånd till bilen framför, även i låga hastigheter.
– Håll 100 % fokus på din bilkörning.
Det är olika. Beroende på vilken skada du har råkat ut för och vill ha ersättning för så är självrisken olika. Se ditt försäkringsbrev för mer information om självrisker.
Ja, du kan teckna försäkringen i dag och direkt börja köra bilen. Din Enerfy Plug-in kommer att skickas hem till dig och ska levereras inom 1-3 arbetsdagar från beställningsdatumet. När du tecknar försäkringen har du 7 dagar på dig att komma igång från ditt angivna aktiveringsdatum. Det innebär att du kan börja köra med försäkringen direkt när du tecknat den utan att behöva använda Plug-in:en, men vi rekommenderar att du börjar använda Enerfy Plug-in efter 7 dagar, annars måste du betala en dagspremie som vanligt är dyrare än en rörlig körpremie.
Du anmäler en skada snabbt och enkelt direkt via Enerfyappen, här på hemsidan eller genom att ringa oss. När du anmäler en skada bekräftar vi ditt ärende direkt och skickar det till Moderna Försäkringar som påbörjar att handlägga ditt ärende.
Försäkringen fungerar på diesel-, hybrid- och bensinbilar som är tillverkade från 2001 och framåt. Försäkringen fungerar även med amerikanskt tillverkade bilar från 1996. Om du har en bil som är äldre än 2001 är du välkommen att kontakta oss, så kan vi se om din bil passar med försäkringen.
Om du redan har en bilförsäkring kan inte vi säga upp den åt dig, utan det är något du gör själv. När den gamla löper ut tecknar du istället en försäkring hos oss via vår hemsida.
Kan jag vara uppkopplad mot flera enheter samtidigt?
Ja!

Kan jag använda appen även om jag använder bilens handsfree via Bluetooth?
Absolut! Det går jättebra.
Du kan använda Enerfys Plug-in och våra andra funktioner i Enerfyappen även om du inte har försäkringen. Det finns bland annat:
– Automatisk körjournal
– Personlig körcoach
– Hitta-bilen-funktion
– Tävlingar i smart körning
– Eco-driving
– Felsökning
Din rörliga körpremie påverkas inte av fortkörningar, men det är svårare att köra bra och säkert i höga hastigheter, så oftast blir premien högre ju snabbare du kör. Din premie påverkas inte heller av en olycka eftersom vi tittar på din aktuella när din rörliga körpremie sätts i realtid.