Vad kostar bilförsäkring, egentligen?

Vad kostar bilförsäkring, egentligen?

Det är mycket man ska tänka på inför att köpa, köra eller hantera en bil. Till en början kanske du bara tänker på vilket typ av bil du ska ha, hur långt den har rullat (om du köper en begagnad) och vad den ska för skattekostnader. Något som alla inte tänker på är ”vad kostar bilförsäkring, egentligen?”

Bilförsäkringen är lätt något som kommer som en överraskning, speciellt för den som aldrig har ägt en bil förut. Helt plötsligt har du lagt rätt mycket pengar på en bil som du inte får köra med om du inte dessutom tecknar en bilförsäkring. Därför är det mycket som väger in när du jämför och kollar bland bilförsäkringar.

Prisskillnader bland försäkringarna

Det kan skilja mycket på vilken bilförsäkringen du väljer. Nedan får du ett exempel för en Volvo V70, årsmodell 2003 och en 26-årig kvinna, bosatt i Bromma, Stockholm med hyresrätt. Bilen har angetts att köra upp till 100 mil per månad och priset gäller halvförsäkring.

Volvo V70 -03, halvförsäkring:

  • Enerfy – Försäkring med Moderna: 325 kr
  • Trygg-Hansa: 474 kr
  • If Försäkringar: 614 kr
  • Folksam: 518 kr

Men priset varierar så klart beroende på massa faktorer. Så, vad kostar bilförsäkring egentligen? Jo. Det är några saker som värderas in, både av försäkringsbolaget, men även av dig:

1. Vilket skydd vill du ha?

Tänk på vad som passar bilen bäst. Är det en hel-, halv- eller bara en trafikförsäkring som passar bäst? Se över vilket skydd som du helst vill ha till bilen: är det viktigt att du får ersättning om du spiller något på sätet, eller är det viktigt att du får ersättning om du råkar orsaka en olycka? En helförsäkring är oftast det dyrare alternativet, så om du väljer en trafikförsäkring framför en helförsäkring så kan bilförsäkringen bli billigare.

2. Vad är viktigt för dig?

Är det viktigt att det blir så billigt som möjligt, eller att du får ett bra skydd för bilen? Det ena behöver inte utesluta det andra. Se till att du kollar runt bland företagen och verkligen jämför. Du kanske tycker att det är jätteviktigt att få en billig självrisk framför att det ingår hyrbil om du måste lämna in bilen. Beroende på vad du väljer kan bilförsäkringen variera i kostnad.

3. Det blir olika hos olika bolag

Alla bolag har olika fokusområden, därför blir det billigare hos vissa och dyrare hos andra. Det som är krångligt är att de traditionella försäkringsbolagen har ungefär 200 olika faktorer som de väger in när de tar fram ett pris för din bilförsäkring. Dessa faktorer är det inte många som vet om, men de väger bland annat in hur gammal du är, var du bor, hur du bor (alltså om du bor i hus eller lägenhet), var du parkerar och om du tillhör någon riskgrupp osv.
Hos oss, Enerfy – Försäkring med Moderna, utgår vi från var du bor och på vilket sätt du kör – inget annat. Rätt enkelt, va?

4. Vill du bli bedömd för ditt körsätt eller hur du bor?

Som tidigare nämnt så utgår traditionella försäkringsbolag från en massa faktorer när de tar fram pris för din försäkring. Det innebär att om du skulle ha fel ålder inne, bo i fel typ av hus eller parkera bilen på fel ställe så blir det dyrare för dig. Detta är alltså inget du kan göra åt, det bara blir dyrare för dig och du måste acceptera det.
Eller måste du det? Det finns faktiskt alternativ där du själv kan påverka ditt pris. Hos Enerfy – Försäkring med Moderna så utgår vi från var du är folkbokförd och hur du kör din bil, inget annat. Det spelar ingen roll hur ung du är eller om du bor i hyresrätt eller om du parkerar utomhus istället för i ett garage. Vi tycker inte att det ska påverka bilförsäkringen.

5. Se till att du själv påverkar ditt pris

När du tecknar en bilförsäkring hos ett traditionellt försäkringsbolag blir den summan huggen i sten. Du kan nämligen inte ändra på den. Tecknade du en försäkring för 800 kronor i månaden så spelar det ingen roll om du försöker köra på ett sätt som är bättre för trafiksäkerheten eller om du inte använder bilen så mycket. Du kommer fortfarande få betala 800 kronor varje månad.
Det är ju lite taskigt, om du verkligen bryr dig om att göra bättre för dig genom att köra ansvarsfullt så bör du få beröm för det med en lägre premie. Inte hos traditionella försäkringsbolag. Hos Enerfy – Försäkring med Moderna kan du dock påverka ditt pris till det bättre. Vi har ett rörligt prissystem som utgår från varje enskild körning, där prissätts dina körningar utifrån hur du faktiskt kör. Kör du inget så kostar försäkringen väldigt lite. Smart, va?

Räkna ut din kostnad för bilförsäkring!

Klicka här för ditt prisförslag
på bilförsäkring!