sa_latt_kan_ditt

Så påverkar ditt körbeteende andra förare – ett ”tack” kan göra trafiken säkrare

 

Ett ”tack” kan göra trafiken säkrare – så lätt smittar ditt beteende bakom ratten


Har du för vana att visa hänsyn mot andra förare i trafiken, hjälpa bilister som hamnar i kniviga lägen eller vinka ett tack till någon som ger dig företräde? Bra – då kan ditt körbeteende göra en insats för miljön!

Det är en studie från London School of Economics and Political Science som fastställer att gott beteende i trafiken har större effekt på andra förare än vad forskarna trott. Studien är framtagen för att analysera förarnas interaktion och deras attityder gentemot andra förare samt deras inverkan på riskfylld körning.

87 procent av deltagarna uppgav att när de ser andra personer köra hänsynsfullt i trafiken så blir de mer benägna att själva också visa mer hänsyn mot andra trafikanter under resan.

Hela 55 procent var också villiga att erkänna att de, om de blir irriterade eller provocerade på vägen av en annan bilist, är benägna att ta ut frustrationen på en annan bilförare senare. Det kan exempelvis handla om att medtrafikanterna struntar i att använda blinkers, använder tutan i onödan, vägrar att släppa in andra förare i köer eller inte ursäktar sig när de står i vägen.

”Skapar kedjereaktioner som medför onödiga risker”

Med andra ord går det att konstatera vårt beteende bakom ratten skapar en form av kedjereaktion, där gester av vänlighet – eller ilska – förs vidare till andra trafikanter.

– Bilförarna omkring oss påverkar starkt hur vi själva beter oss i trafiken. Vid de allra flesta situationerna på vägen tillämpar förare logiken om ömsesidighet. Men eftersom många interaktioner på vägen är flyktiga så är ömsesidigheten ofta indirekt – vårt svar ges till en helt annan förare senare på vår resa vilket skapar en dominoeffekt, säger Dr Chris Tennant på London School of Economics, som ledde forskningsprojektet.

Även Anders Lindelöf, CTO på Enerfy med en lång erfarenhet av att studera bilförares beteende, är enig om att små insatser för andra förare kan göra stor skillnad för den allmänna trafikmiljön:

– I våra bilar sitter vi skyddade från omvärlden i vår egen lilla bubbla, och många saker som vi säger eller gör bakom ratten skulle vi aldrig utsätta andra för ansikte mot ansikte. I värsta fall kan vårt körbeteende skapa kedjereaktioner som leder till onödiga risker och till och med olyckor långt senare i kedjan, säger Anders Lindelöf.

Ett ”tack” tar dig långt

Enligt studien sticker också ett beteende ut lite extra.

Av de totalt 9000 medverkande deltagarna från 15 europeiska länder var 90 procent eniga om att en viss gest är extra uppskattad, nämligen ett tack från en annan förare. De flesta bilförare känner nog igen hur glad man kan bli av att få en gest till tack när man stannar för en gångtrafikant eller släpper fram en annan bilförare i kön.

Så, nästa gång du är ute på vägarna: ta dig tiden att visa lite extra hänsyn för dina medtrafikanter, särskilt under rusningstrafik. Chansen är stor att de blir smittade att göra samma sak!

P.S. Visste du att Enerfyappen inte bara ger dig möjlighet att följa dina försäkringskostnader direkt i mobilen, utan också ger dig smarta körtips och data som bidrar till att du kan köra ännu smartare? Läs mer här om hur försäkringen funkar!

Kolla ditt pris hos oss redan i dag