Alla kör bra samtidigt som hälften kör dåligt?Alla kör bra samtidigt som hälften kör dåligt?

94 % av svenskarna säger att de kör bra eller bättre än genomsnittet, samtidigt hävdar vi att varannan bilist är inkompetent bakom ratten.

Det är lätt att man blir förvirrad av den nyligen publicerade undersökningen från Sifo, som gjordes på uppdrag av Mekonomen.

Undersökningen visar nämligen att 51 % av de tillfrågade bilisterna är oroliga för hur dåliga andra bilister är i trafiken, alltså att de är rädda för att andra ska orsaka en olycka.

Över 1000 personer var med i undersökningen, och över hälften av dessa tycker att andra bilister kör så dåligt att de blir oroliga. Samtidigt anser 94 % av alla tillfrågade att de kör lika bra, bättre eller mycket bättre än genomsnittsföraren.

Vi kan ge svenskarna svaret

Någon har ju fel i frågan, det kan vi konstatera. Antingen oroar sig folk för mycket i onödan eller så anser många att deras körkunskaper är mycket, mycket bättre än vad de egentligen är.

Nu är det svårt att kunna fastställa vad som menas med att ”köra bättre än genomsnittsföraren”, men låt oss anta att det har med säkerheten att göra – att du kör så riskfritt som möjligt. Detta går att få ett svar på.

Vi är nämligen ensamma om att kunna ge svar på frågan om folk antingen oroar sig för lätt eller om folk faktiskt kör som galningar. På grund av en gedigen teknikplattform kan ge svar på hur riskfyllt en förare kör – för varje enskild körsträcka. Den teknikplattformen har vi skapat och utvecklat sedan 2004 och heter, som bekant, Enerfy. Vi har nämligen med hjälp av Artificiell Intelligens skapat en plattform som sätter ett individuellt DNA på varje förare och riskräknar förarens beteende bakom ratten under tiden som hen kör. Sedan använder vi den datan som föraren får ut, jämför den mot vår databas med över 250 miljoner referensprofiler som kan utgöra vad som är riskfylld körning och efter det får du ett svar. Antingen får du ett svar i form av en premienivå (om du har Enerfy – Försäkring med Moderna) eller så får du en score (om du inte har försäkringslösningen).

Så, om du vågar testa dina körkunskaper är du välkommen att pröva.
Då har vi chansen att kunna göra en ny undersökning där vi antingen kommer fastställa att 94 % av svenskarna kör lika bra, bättre eller mycket bättre än genomsnittet, eller att 94 % av svenskarna anser att vår teknikplattform ljuger.

Här hittar du artikeln som Dagens Nyheter skriver om.