Köra bil dagen efter

10 bra tips till dig som funderar på att köra bil dagen efter

10 bra tips till dig som funderar att köra bil dagen efter

”När kan man köra bil dagen efter att man har druckit alkohol?” Är en vanlig fråga som många säkert har undrat över. Både för att säker på att man inte tar säkerheten i trafiken på allvar och för att vara säker på att alkoholen har gått ur kroppen.

Att veta när alkoholen helt har lämnat kroppen kan dock vara svårt att avgöra eftersom det är olika beroende på vilken kroppstyp du har, hur gammal du är, vilket kön du har och hur mycket du drack dagen innan. Något du alltid bör ta med dig är att det inte är smart att köra dagen efter om du drack väldigt mycket dagen/kvällen innan.

Enligt experten Sven Andréasson (professor i socialmedicin), som blev intervjuad av SVT, bör du inte köra på förmiddagen efter att du har druckit, och du kan räkna med att det tar cirka två timmar per glas för alkohol att gå ut kroppen. Allting är dock väldigt individuellt, och det är inte alls säkert om det fungerar för just dig och din kroppstyp.

Våra 10 saker att tänka på om du ska köra bil dagen efter

1. Sätt en gräns för hur mycket du ska dricka, om du vet att du ska köra dagen efter.
2. Drick inte så fort.
3. Drick inte så långt in på småtimmarna.
4. Är ni i sällskap kan ni bestämma vem som ska köra.
5. Var medveten om att du ska ut i trafiken och kan utgöra en trafikfara om du kör dagen efter.
6. Varannan vatten är alltid att rekommendera.
7. Att äta innan, under eller efter du dricker kan även lindra.
8. Även om du känner dig nykter dagen efter så kan kroppens reflexer och fokusering bli sega.
9. Känner du att du fortfarande är full dagen efter kan du alltid beställa en taxi.
10. Be någon hämta dig eller åk kollektivt.

Enligt Systembolaget kan du få 20 % sämre körförmåga dagen efter även om du känner dig nykter och alkoholen har lämnat kroppen. Din körning kan påverkas väldigt negativt av att köra bil dagen efter. Du får sämre avståndsbedömning, sämre mörkerseende, längre reaktionstid och du blir lätt trött utan att märka det.

Använd sunt förnuft. Alltid. Kör inte när du har druckit.

Enerfy – Försäkring med Moderna uppmuntrar dig till att låta bilen stå stilla dagen efter att du har druckit, eftersom du inte betalar för de kilometrar du inte kör. Genom att låta bilen stå kan du spara 100% på din rörliga körpremie.

Räkna ditt pris här