Vagnskadeförsäkring

Här berättar vi mer om vagnskadeförsäkring och vad som täcks. Du får reda på vad som ingår i en vagnskadeförsäkring (helförsäkring) hos oss, och du får mer information om din eventuella vagnskadegaranti. Om du har fler frågor som du inte hittar svar på här, så får du mer än gärna kontakta vår kundservice på telefonnr 08-555 932 00.
 

Vad är en vagnskadeförsäkring och vad täcks?

En vagnskadeförsäkring är den del av försäkringen som skiljer en helförsäkring från en halvförsäkring. En helförsäkring täcker så kallad vagnskada, vilket en halvförsäkring inte gör. En vagnskada kan exempelvis orsakas av en trafikincident, skadegörelse eller en annan yttre olyckshändelse. En vagnskadeförsäkring täcker skador på själva bilen, exempelvis kaross-, lack och plåtskador. Om det sker en kollision med en annan bil som du orsakat, en singelolycka eller om du kör på något så täcker vagnskadeförsäkringen även dessa skador. Du får också ersättning för yttre olyckshändelser, t.ex. om bilen utsätts för skadegörelse eller om ett träd faller ner på bilen och orsakar vagnskada. Du kan aldrig ha en trafikförsäkring med endast vagnskadeförsäkring.

Vagnskadeförsäkringen täcker däremot inte skador på delar som har konstruktionsfel eller skador som orsakats av rost.

När behövs en vagnskadeförsäkring?

En vagnskadeförsäkring/helförsäkring behövs när du vill ha ett skydd för vagnskada. Om du har en äldre bil så kan du överväga att endast skaffa en halvförsäkring istället. Om du har en bil som är under 3 år gammal brukar det nämligen finnas en 3-årig vagnskadegaranti som inkluderas vid nyköp, vilken ges av bilmärkes generalagent. Har bilen en sådan vagnskadegaranti behöver du bara teckna en halvförsäkring för att vara fullt försäkrad. I annat fall behöver du teckna en helförsäkring för att din försäkring ska omfatta skydd mot vagnskada.
 
Beräkna pris för en helförsäkring

Vad kostar en vagnskadeförsäkring?

Priset för en vagnskadeförsäkring är olika och hos Enerfy – Försäkring med Moderna baseras priset på hur du kör och hur långt du kör varje månad. Kostnaden kan variera varje månad, och du betalar inget när du låter bilen stå hemma. Här nedanför kan du beräkna ditt pris för din bilförsäkring på mindre än 5 sekunder.

Är vagnskadeförsäkring obligatoriskt?

En vagnskadeförsäkring är inte obligatorisk. Den enda försäkringen som är obligatorisk är trafikförsäkring, men vi rekommenderar starkt att du ser över halv- och helförsäkringsmöjligheterna. Utan varken vagnskadeförsäkring eller vagnskadegaranti får du själv stå för kostnaderna om din bil drabbas av en vagnskada, vilket kan uppgå till höga summor. I en vagnskadeförsäkring ingår skydd mot skador på kaross, lack m.m, och den gäller även om det är du själv som orsakat skadan.

Hur länge har en ny bil vagnskadegaranti?

Oftast är en vagnskadegaranti (även kallad personvagnsgaranti) giltig i tre år från inköpsdatumet för bilen. För att se exakt giltighetstid kan du kolla i ditt köpeavtal. Garantin gäller i Sverige, och i länder som är anslutna till Gröna Kort-systemet. Vagnskadegarantin följer med bilen om det sker ett ägarbyte under giltighetsperioden och ger samma skydd för vagnskada för den nya ägaren (gäller ej vid exportering av bilen).

Vad ska jag tänka på när det gäller min vagnskadegaranti?

1. Om du har en direktimporterad bil så gäller inte vagnskadegarantin
2. Olika bilmärken har olika giltighetstid på vagnskadegarantin. Som standard gäller en vagnskadegaranti i tre år, men kolla en extra gång så att du är säker på vad som gäller din bil.
3. Generalagenten och biltillverkaren utformar tillsammans vagnskadegarantin.
4. Vissa bilmärken kräver att du rapporterar skada inom t.ex. tre månader för att du ska få ersättning. Tidsgränsen kan vara begränsad i vagnskadegarantin. Det kan därför vara smart att anmäla så fort en skada uppstår, så missar du ingen ersättning.
5. Ta reda på när din vagnskadegaranti slutar gälla, och glöm inte att uppgradera din försäkring till en hel- eller halvförsäkring innan eller när den löper ut.
Beräkna pris för en helförsäkring

Så fungerar Enerfy – Försäkring med Moderna

Enerfy – Försäkring med Moderna består av en fast premie och en rörlig premie. Den rörliga premien kan variera från månad till månad, och baseras på hur smart du kör samt hur många kilometer du kör. Din körning klassas in i en av våra 15 premienivåer vid varje körning, och du betalar därefter. Detta kombineras med en fast kostnad, som försäkrar din bil även när den står still. Om du inte kör något en månad så betalar du ingen rörlig premie alls.
Följ dina kostnader i appen! Du ser hela tiden din försäkringskostnad i realtid i Enerfy-appen. Vi lär dig dessutom att köra smartare och bättre hela tiden, vilket också kan påverka din premie. Du kan använda alla våra smidiga och roliga app-funktioner så som “hitta bilen”, körjournal och tävla mot vänner. Om du mot förmodan skulle råka ut för en olycka så kan du rapportera skadorna direkt i appen.