Trafikförsäkring

Här kan du lära dig mer om trafikförsäkringar och få nyttig information om vad som ingår i en trafikförsäkring, när du bör välja en trafikförsäkring och hur du får en billig trafikförsäkring. Du kan också läsa om när det är läge att välja en halvförsäkring istället för en trafikförsäkring.

Om du har några frågor som vi inte har svarat på får du gärna ringa oss på 08-555 932 00 med dina bilförsäkringsfrågor.
 

Vad är en trafikförsäkring och vad täcker trafikförsäkringen?

En trafikförsäkring är en obligatorisk bilförsäkring som skyddar tredje man. Det betyder att den täcker eventuella skador på en annan person eller annan persons egendom vid olycka, men en trafikförsäkring täcker inte skador på din egen bil. Du får heller inte ersättning för varor som transporteras om du själv har orsakat skadan eller t.ex. skadegörelse, brandskada, glasskada eller maskinskada på bilen. Om du vill vara försäkrad mot sådana typer av skador behöver du komplettera med en halvförsäkring eller en helförsäkring.

En trafikförsäkring är oftast det billiga alternativet bland bilförsäkringar - men den ger alltså inte heller något skydd om din bil skadas. Dock är det numera inte säkert att priserna skiljer sig så mycket, utan det kan bero på vilken typ av försäkring du väljer. Läs mer nedan om hur du hittar den bästa - och billigaste - trafikförsäkringen för dig!

När behövs en trafikförsäkring?

Sedan 1929 är det obligatoriskt att ha (minst) en trafikförsäkring tecknad på bilen. Det är det lägsta försäkringsskydd en bil kan ha, och försäkringen ska gälla från samma dag som bilen sätts i trafik. Det gäller även om bilen inte är i ett körbart skick eller har körförbud.
Beräkna pris för en hel- eller halvförsäkring
(Trafikförsäkring ingår också, såklart)
 

Vilken försäkring måste finnas på en registrerad bil?

Enligt lag måste alltså alla registrerade bilar ha en trafikförsäkring, och det är den registrerade ägaren till bilen som är skyldig att teckna försäkringen. Om du exempelvis köper en ny bil, oavsett om den är begagnad eller ny, är det du som ansvarar för att bilen är försäkrad när du rullar iväg med den från säljaren.

Det är Trafikförsäkringsföreningen (TFF) som håller ordning på att alla bilar som ska ha en bilförsäkring är försäkrade. Om bilägaren inte har skaffat någon form av försäkring har TFF rätt att ta ut en avgift för varje dag som bilen inte har varit försäkrad. Just nu ligger dagsavgiften på 104 kronor för privatägda personbilar, och det kan därför bli väldigt dyrt om bilen körs oförsäkrad. Dessutom riskerar du höga kostnader om bilen skulle råka ut för skada eller skada andras egendom vid t.ex. en krock. Det är därför väldigt viktigt att du ordnar en försäkring innan du börjar köra med din nya bil.

Vad kostar trafikförsäkring?

Kostnaden för en trafikförsäkring varierar mellan olika försäkringsförmedlare och försäkringsbolag beroende på vilken bil du har, hur gammal den är och andra faktorer. För att hitta en billig trafikförsäkring kan det med andra ord krävas lite research, och såväl märket som årsmodellen hos just din bil kan påverka priset.

Om du har en äldre bil med mycket lågt värde kan det vara en fördel att välja endast en trafikförsäkring för att komma undan så billigt som möjligt. Om din bil skulle skadas är då värdet på bilen ändå så pass lågt att verkstadskostnaderna blir låga eller är att det rentav är billigare att byta ut bilen helt. Om du däremot vara bättre försäkrad ska du läsa om halvförsäkring och helförsäkring. En billig trafikförsäkring brukar kosta ett par hundralappar i månaden, men halvförsäkringar behöver inte alltid bli mycket dyrare.

Är trafikförsäkring obligatorisk?

Ja, trafikförsäkringen är den enda försäkringen som är obligatorisk. Det beror på att Trafikförsäkringsföreningen vill skydda tredje man, d.v.s. den oskyldiga parten vid olycka. En trafikförsäkring ger inte bilägaren själv något försäkringsskydd för själva bilen eller andra skador. Därför är det viktigt att se över kompletterande försäkringar, som halv- eller helförsäkring, om du vill ha ett mer heltäckande skydd.

Finns det fordon som ej behöver ha trafikförsäkring?

Försäkringsplikten gäller de flesta fordon, men det finns undantag. Ett undantag är motordrivna fordon som bara används inom ett inhägnat område, t.ex. ett tävlings- eller träningsområde. Det spelar ingen roll i övrigt om bilen är i körbart skick eller har körförbud – bilen måste vara trafikförsäkrad oavsett.
Beräkna pris

Kan jag teckna trafikförsäkring hos Enerfy – Försäkring med Moderna?

Ja, det kan du - men inte utan att också teckna en halvförsäkring eller helförsäkring, där trafikförsäkringen alltid ingår. Innan du tecknar någonting kan du räkna ut hur mycket en halv- eller helförsäkring skulle kosta hos oss. Ibland blir det inte mycket dyrare än en trafikförsäkring, och då får du dessutom skydd om din egen bil blir skadad. Vi rekommenderar att ha en halv- eller helförsäkring (där trafikförsäkring ingår), eftersom det annars kan bli väldigt dyrt för dig om din bil får skador.

Ska jag teckna en halvförsäkring eller trafikförsäkring?

Välj det som passar dig och din bil bäst. En trafikförsäkring är kanske billig, men täcker inga skador alls på din egen bil. Med en halvförsäkring skyddas däremot din bil vid skador som orsakats av yttre faktorer, vilket t.ex. ger dig ersättning vid brandskada, maskinskada eller glasskada (det som inte ingår i halvförsäkringen är skydd vid vagnskada - för att få det behöver du teckna en helförsäkring).

Så fungerar Enerfy – Försäkring med Moderna

Enerfy – Försäkring med Moderna består av en fast premie och en rörlig premie. Den rörliga premien kan variera från månad till månad, och baseras på hur smart du kör samt hur många kilometer du kör. Din körning klassas in i en av våra 15 premienivåer vid varje körning, och du betalar därefter. Detta kombineras med en fast kostnad, som försäkrar din bil även när den står still. Om du inte kör något en månad så betalar du ingen rörlig premie alls.
Följ dina kostnader i appen! Du ser hela tiden din försäkringskostnad i realtid i Enerfy-appen. Vi lär dig dessutom att köra smartare och bättre hela tiden. Om du mot förmodan skulle råka ut för en olycka så kan du rapportera skadorna direkt i appen.

Se våra videotutorials här för att lära dig mer