Ställa på bilen snart? Tänk på det här!

När du ska ställa på bilen så finns det några saker att tänka på. Tillexempel behöver du se över bilförsäkring och besiktning innan du ska ställa på bilen. Här delar vi med oss av en lista på saker du bör ordnat innan du ska ställa på ditt fordon, och ger dig tips om hur du kan slippa ställa på bilen och ställa av bilen varje år.
 

Se över din bilförsäkring

När en bil är avställd så behöver den inte vara försäkrad, men många har en s.k. avställningsförsäkring (även kallad garageförsäkring). När du däremot ställer på bilen så måste du ha en bilförsäkring. Om du har en avställningsförsäkring så ligger försäkringen “vilande” och väntande hos företaget du är försäkrad hos. Din bilförsäkring återgår till en halv- eller helförsäkring, beroende på vad du hade för slags försäkring innan du ställde av bilen. Om du däremot har, eller skaffar, en bilförsäkring hos Enerfy – Försäkring med Moderna så behöver du aldrig ställa av och ställa på bilen, utan du betalar bara den fasta månadspremien de månader du inte kör med bilen, vilket gör att bilen är försäkrad året om. Man kan säga att det motsvarar en avställningsförsäkring, med extra allt. Du slipper det arbete som du behöver göra varje gång du ska ställa av och ställa på bilen.

Slipp att ställa av/ställa på bilen varje år

Om du ofta ställer av och på bilen, eller om du tycker att det är omständigt, bör du se över vad för försäkring du har idag. Med Enerfy – Försäkring med Moderna behöver du nämligen inte ställa av bilen när du inte kör. Du betalar en låg fast premie per månad som håller din bil försäkrad när den står still, och en rörlig premie efter hur många mil du kör (och hur smart du kör). Därför kan du låta bilen stå i garaget, och behöver då bara betala den fasta premien, samtidigt som du är fullt försäkrad. Om du har en andrabil, en bil som inte körs mycket eller en sommarbil så är det perfekt för dig att ha Enerfy - Försäkring med Moderna. Då behöver du heller inte ställa på bilen om du plötsligt skulle vilja ta en tur med den.
 
Ska du ställa på bilen?
Beräkna ditt pris för bilförsäkring

Anmäl att du vill ställa på ditt fordon till Transportstyrelsen

Om du ska ställa av eller ställa på fordon ska du anmäla det till Transportstyrelsen. Transportstyrelsen i sin tur meddelar ditt försäkringsbolag. (OBS! Om du är kund hos Enerfy – Försäkring med Moderna behöver du inte ställa av eller på ditt fordon eftersom den låga fasta premien håller bilen försäkrad när den står still.) Så här gör du för att ställa på fordon hos Transportstyrelsen: gå in i deras app, via deras e-tjänst på nätet, via telefon eller gör det skriftligen. OBS! Sedan 2015 behöver du inte längre betala någon påställningsavgift när du ska ställa på bilen.

I vissa fall får fordonet inte användas trots att det ställts på..

I somliga fall får fordonet inte tas i bruk även om det ställts på. Det gäller om bilen har körförbund (p.g.a. icke-genomförd kontrollbesiktning) eller användningsförbud (p.g.a obetald fordonsskatt). Du får besked om du har körförbud när du ställer på bilen via Transportstyrelsens e-tjänst eller app. Det är ditt ansvar som bilägare att hålla koll på om du har kör- eller användningsförbud, och du kan se din status i appen eller via e-tjänsten. Om bilen har en skuld i form av fordonsskatt (gäller även om skulden gäller en tidigare ägare av bilen) så får inte bilen användas. Om du skulle köra ändå, så har polisen rätt att ta bilens reg. skyltar. Om skatten skulle betalas för sent så får du en avgift på minst 100 kr.

Betala fordonsskatt

Du måste betala fordonsskatt när du ska ställa på fordon (om fordonet inte är skattebefriat). Skatten betalas för alla skattepliktiga fordon som inte är avställda. Du får räkningarna automatiskt, men glöm inte att det är ditt eget ansvar att fordonet är besiktigat och skattat. I vissa fall tar även Transportstyrelsen ut vägtrafikregisteravgiften tillsammans med skatten. Skatten ska betalas senast tre veckor från den dag påställning av fordon skett. Den s.k. fordonsskatten påförs för hela månader, och alltså tas den ut för en hel månad även om du väljer att ställa på bilen mitt i en månad. Skatten betalas vanligtvis i förskott för ett år, men om den är mer än 3600 kr så delas den upp.

Boka besiktningstid

Se till att boka tid för besiktning när du ska ställa på din bil. Det är fordonsägarens ansvar att bilen är besiktigad när den ställs på. Nya personbilar och lätta lastbilar ska kontrollbesiktigas första gången efter 3 år och andra gången när fordonet är 5 år. Därefter varje år.

Ta hand om bilen

Se till att ta hand om bilen när du ska ställa på den, så håller den längre. Se till att byta till sommar- eller vinterdäck, kolla olja, fyll på med spolarvätska (som klarar frysgrader om det är vintersäsong), kylarvätska, se över torkarbladens kondition, ge bilen en tvätt osv. Genom att alltid se efter din bil är det enklare att förebygga och förhindra skador. Se över så att du har t.ex. startkablar och bogserlina i bilen.
Beräkna ditt pris

Ställa på bilen vintertid

Om det är frysgrader när du ska ställa på bilen så bör du tänka till lite extra kring vad du bör rusta bilen med. Batteriet blir extra känsligt när det är minusgrader, så du bör se över så att du har både bogserlina och startkablar i bilen.

Bra tillbehör att rusta bilen med vintertid:
– Isskrapa/snöborste
– Reflexväst eller ett bra reflexband om du behöver gå ur bilen i mörkret
– Ficklampa (eller pannlampa)
– Liten skyffel/spade
– Bogserlina
– Startkablar
– Första hjälpen-kit
– Varningstriangel
– Återanvändningsbara kassar (alltid bra att ha i bilen om du ska handla eller transportera något, oavsett säsong)
– Brandfilt + brandsläckare (2 kg brukar rekommenderas)
– Bältesskärare & fönsterkrossare (finns kombinerade)
– Ev. verktyg för att byta däck
– Filt

Det finns såklart fler saker som är lämpliga att alltid ha till hands, så välj de tillbehör som passar dig bäst.

Ställa på bilen sommartid

När våren eller sommaren börjat komma finns det också några saker du kan fylla din bil med, för att underlätta om något skulle hända längs vägen.

Bra tillbehör att rusta bilen med sommartid:
– Sommarspolarvätska (hjälper bättre mot insekter på rutan)
– Första hjälpen-kit
– Solskydd för rutorna (så att du slipper sätta dig i en stekhet bil)
– Kontrollera så att AC:n funkar ordentligt
– Om du ska bila mycket under semestern så kan du ladda ner en GPS-app för att hitta rätt direkt
– Återanvändningsbara kassar (om du ska handla mat eller källsortera på vägen, oavsett säsong)
– Reflexväst eller ett bra reflexband om du behöver gå ur bilen i mörkret
– Ficklampa (eller pannlampa)
– Bogserlina
– Startkablar
– Varningstriangel
– Brandfilt + brandsläckare (2 kg brukar rekommenderas)
– Bältesskärare & fönsterkrossare (finns kombinerade verktyg)
– Ev. verktyg för att byta däck
– Filt

Det finns såklart fler saker som är lämpliga att alltid ha till hands, så välj de tillbehör som passar dig bäst.

Så fungerar Enerfy – Försäkring med Moderna

Smart bilförsäkring med både fast och rörlig premie
Enerfy – Försäkring med Moderna består av en fast och en rörlig premie. Den rörliga premien kan variera från månad till månad, och baseras på hur smart du kör samt hur många kilometer du kör. Din körning klassas in i en av våra 15 premienivåer vid varje körning. Du får därefter en rörlig kostnad för varje biltur. Detta kombineras med en fast kostnad, som försäkrar din bil även när den står still. Genom Enerfy-appens körcoach kan du hela tiden förbättra din körning och sänka din rörliga premie. Om du inte kör något en månad så betalar du ingen rörlig premie alls.
Få en smidig & billig bilförsäkring
Din bilförsäkring hos oss är lika smidig som Spotify eller Swish. Du ser hela tiden din försäkringskostnad i realtid, lär dig köra smartare och om du mot förmodan skulle råka ut för en olycka så kan du rapportera skadorna direkt i appen, via telefon eller på vår hemsida. Vi erbjuder dessutom en bilförsäkring helt utan bindningstid, så om du inte är nöjd så behöver du inte stanna hos oss. Schysst, va? I vår bilförsäkring ingår allt det som traditionella bilförsäkringar säljer som “tilläggsförsäkringar”, och hos oss behöver du behöver inte köpa till något extra.