Självrisk bilförsäkring – så funkar det!

Vi får ofta frågor om självrisker hos bilförsäkringar. Här kan du läsa om vad självrisk betyder och hur det funkar! Om du har fler frågor som du inte hittar svar på här, så får du mer än gärna kontakta vår kundservice på telefonnr 08-555 932 00.
 

Vad är självrisk?

Självrisken är den del av skadekostnaden som du själv betalar om din bil skadas. Till skillnad från andra försäkringar innehåller en bilförsäkring olika självrisker för olika skadehändelser, vilket är bra att ha koll på när du tecknar din försäkring för att veta hur mycket du behöver betala om din bil drabbas av en skada. Olika typer av skadehändelser är till exempel stöld, stenskott eller maskinskada.

Självriskerna beräknas av ditt försäkringsbolag eller din försäkringsförmedlare och kan vara olika beroende på var du har din bil försäkrad.

Var kan jag se självrisken för min försäkring?

Om du redan har en försäkring tecknad kan du alltid titta i ditt försäkringsbrev för att se villkoren för din försäkring och vilka självrisker som gäller. Försäkringsbrevet skickas ut till dig i samband med att du tecknar försäkringen.

Hur funkar självrisk för bilförsäkring?

När du tecknar en bilförsäkring för din bil finns det i regel tre olika typer av försäkringar: trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Vitsen med självrisken är att du som försäkrad inte ska behöva betala för de oförutsedda kostnaderna som skadan kan medföra – istället betalar du endast självrisken, så står försäkringsbolaget för resten.

Exempel: Din bil varnar plötsligt att någonting är fel på motorn. Du uppsöker en verkstad som konstaterar att bilen har en maskinskada som kommer att kosta 6000 kr att reparera. Eftersom du en halvförsäkring, där skydd mot maskinskada ingår, betalar du endast självrisken, som hos oss är 1500 kr. Resten betalar försäkringsbolaget där du har bilen försäkrad.
 
Beräkna ditt pris för bilförsäkring

Bilförsäkringens olika självrisker

Självrisken för en bilförsäkring bestäms av ditt försäkringsbolag. Du kan alltså inte själv välja självrisken för din bil, utan det gör försäkringsbolaget eller försäkringsförmedlaren åt dig. De olika försäkringarna täcker olika typer av skadehändelser, därför är också självrisken för försäkringarna olika.

Såhär funkar det i enkla termer:

Självrisk Trafikförsäkring

Självrisken för en trafikförsäkring är oftast en fast summa. Ett sådant skydd täcker endast tredjemansskador och inte skador på din egen bil eller egendom.

Självrisk Halvförsäkring

För en halvförsäkring finns flera olika självrisker att hålla koll på eftersom en halvförsäkring täcker skador som t.ex. glasskador, maskinskador, stöldskydd och brandskydd.

Självrisk Halvförsäkring

I en helförsäkring ingår hos oss samma skydd och samma självrisker som en halvförsäkring, med ett undantag. För en helförsäkring finns nämligen också en självrisk för vagnskada, vilket är t.ex. kaross- eller lackskador som kan uppstå vid en olycka eller krock.
Självrisken för en bilförsäkring kan ibland påverkas av vilken bil du har, då åldern på bilen och mängden mil som bilen har kört påverkar risken för t.ex. förslitningsskador. Hos vissa försäkringsbolag har du också högre självrisk om du är under 25 år, men hos oss på Enerfy – Försäkring med Moderna är självrisken densamma oavsett ålder.

Vilka fördelar och nackdelar finns hos olika självrisker?

Självrisken för en bilförsäkring varierar mellan olika försäkringsbolag. Detta beror på att beräkningen av självrisken hänger ihop med försäkringsvillkoren i övrigt och vad du betalar i försäkringspremie varje månad för just din bil.
Låter det svårt? Det är inte så krångligt som det låter!

Om du exempelvis väljer en försäkring med låg självrisk kommer du att, vid händelse av en olycka eller skada, betala mindre i självrisk för att reparera skadorna. Det som kan vara nackdelen med en låg självrisk är att du istället har en högre försäkringspremie för din bil som du betalar varje månad - vilket är pengar som du endast ”får nytta av” om du behöver nyttja självrisken.

Vi på Enerfy - Försäkring med Moderna har beräknat våra självrisker mot bakgrunden att vi vill ge alla våra kunder ska få så bra månatlig försäkringspremie som möjligt. För oss handlar det om att de som kör tryggt, säkert och miljövänligt ska få en lägre premie och betala mindre för sin försäkring.

Eftersom det t.ex. i vår helförsäkring ingår ersättning för drulle, assistans och hyrbil – skydd som man i många fall måste betala extra för att få i så kallade ”tilläggspaket” – ger vår försäkring dig ett heltäckande skydd om en skada eller olycka skulle ske.

Längst ner på sidan kan du se exempel på självrisker hos oss.

Påverkas självrisken av min ålder?

Alla försäkringsbolag och försäkringsförmedlare har sina egna sätt att beräkna och avgöra vilken självrisk du som förare ska ha. Vissa försäkringsbolag väljer därför att låta din ålder påverka vilken självrisk du får. Exempelvis kan självrisken för vissa skydd vara dyrare om du är under 25 år gammal.

Hos oss på Enerfy – Försäkring med Modernapåverkas däremot inte självrisk om du är under 25. Med vår bilförsäkring har du samma självrisk oavsett ålder. Istället har du möjlighet att påverka din premie varje månad genom att köra säkert, smart och energieffektivt.

Hur betalar jag självrisken?

Det är enkelt att betala självrisken! Om din bil t.ex. behöver ett verkstadsbesök och skadan täcks av din försäkring skickar du in en begäran om ersättning till ditt försäkringsbolag (kom därför alltid ihåg att spara kvitton och liknande när din bil repareras).

När försäkringsbolaget beviljat ersättningen drar man automatiskt bort summan för din självrisk och betalar ut resten av ersättningen till dig.
Beräkna pris för en helförsäkring

Checklista självrisk: vad är bra att tänka på innan jag tecknar försäkring?

 • Connector.

  Självrisk vs. försäkringspremie

  Vissa föredrar att betala en mindre löpande premie varje månad, andra föredrar att betala en hög löpande premie och mindre i självrisk för det fall att en olycka skulle inträffa. Jämför villkor, månadspremie och självriskerna i försäkringsvillkoren så att du får en deal som du trivs med.

 • Connector.

  Bilens ålder och körda mil

  Håll ett extra öga så att självrisken för din bilförsäkring inte blir dyrare än du förutsett. Kom ihåg att åldern på din bil och antalet körda mil kan påverka vissa självrisker.

 • Connector.

  Under 25?

  Vissa försäkringsbolag ger dig en högre självrisk för att du själv är under 25 år gammal. Det gör däremot inte vi på Enerfy – Försäkring med Moderna. Här är självrisken densamma oavsett ålder.

Exempel på självrisker

Nedan ser du exempel på självrisker hos oss på Enerfy - Försäkring med Moderna.

Trafikförsäkring – 1000 kr
Brandskydd – 1500 kr
Stöldskydd – 2000 kr
Glasskada – 0 kr eller 35 % av kostnaden, men som lägst 1000 kr
Maskinskada – 1500 kr – höjs till 3000 kr om bilen körts mer än 6000 mil
Räddning – Med vår assistansförsäkring slipper du självrisken för räddning
Personskada – 0 kr
Rättsskydd – 20 % av målskostnaden, men som lägst 1500 kr
Vagnskada – 6000 kr (ingår ej i halvförsäkring)
Hyrbil – 25 % av hyrbilens dygnskostnad
Assistans – 0 kr
Allrisk – 1200 kr

Så fungerar Enerfy – Försäkring med Moderna

Enerfy – Försäkring med Moderna består av en fast premie och en rörlig premie. Den rörliga premien kan variera från månad till månad, och baseras på hur smart du kör samt hur många kilometer du kör. Din körning klassas in i en av våra 15 premienivåer vid varje körning, och du betalar därefter. Detta kombineras med en fast kostnad, som försäkrar din bil även när den står still. Om du inte kör något en månad så betalar du ingen rörlig premie alls.
Följ dina kostnader i appen! Du ser hela tiden din försäkringskostnad i realtid i Enerfy-appen. Vi lär dig dessutom att köra smartare och bättre hela tiden, vilket också kan påverka din premie. Du kan använda alla våra smidiga och roliga app-funktioner så som “hitta bilen”, körjournal och tävla mot vänner. Om du mot förmodan skulle råka ut för en olycka så kan du rapportera skadorna direkt i appen.