Helförsäkring

“Ska jag ha helförsäkring eller halvförsäkring för min bil, och vad ingår?” är en vanlig fråga vi får. På den här sidan har vi samlat de vanligaste frågorna om helförsäkringar så att du ska kunna ta ett bra beslut innan du tecknar en försäkring för din bil.

Om du har några frågor som du inte hittar svar på, ring oss på 08-555 932 00 så hjälper vi dig!
 

Vad är en helförsäkring?

En helförsäkring är en omfattande försäkring som hjälper dig vid skador. Till skillnad från en halvförsäkring, ingår även skydd för s.k. vagnskada (kaross- och lackskador vid en trafikolycka). En helförsäkring täcker även skador som kan uppstå när din bil står still. Du får helt enkelt en fullmatad försäkring som täcker det mesta. I en helförsäkring ingår även en trafikförsäkring som din bil måste ha enligt lag. En helförsäkring är en mer omfattande försäkring än en halvförsäkring.

Vad täcker helförsäkringen?

I en helförsäkring ingår skydd för så kallad vagnskada - en typ av skada på din bil som kan uppstå vid en trafikolycka eller yttre olyckshändelse. Vad som ingår i en helförsäkring kan skilja mellan olika försäkringsbolag, men Enerfys helförsäkring täcker vagnskada, brandskada, stöld, räddning och mycket mer. Bilen är såklart försäkrad även när den står stilla. I helförsäkringen ingår dessutom allrisk, drulle och assistans så att du får ersättning om du t.ex. tappar bilnyckeln eller blir stående med bilen vid vägen. Vår helförsäkring täcker även personskada på passagerare, förare, utomstående samt skador på annans egendom.
 
Beräkna pris för en helförsäkring

Ska jag teckna en helförsäkring eller halvförsäkring?

Det finns inga regler för när du måste ha en helförsäkring eller halvförsäkring. När du väljer bilförsäkring så är det viktigt att ta hänsyn till bilens ålder och bilens värde. Generellt brukar en helförsäkring passa dig som har en bil som är äldre än 3 år eller en yngre bil som saknar vagnskadegaranti. Det beror på att nya bilar vanligtvis har en treårig vagnskadegaranti som täcker för kaross- och lackskador, vilket gör att en extra vagnskadeförsäkring inte behövs. De som har en 4-10 år gammal bil brukar teckna en helförsäkring för att täcka så många typer av skador som möjligt. Om du har en äldre bil (10 år eller äldre) så kan du överväga en halvförsäkring eftersom värdet på bilen är mindre.

Om jag har en ny bil (yngre än 3 år), vilken försäkring behövs?

När du köper en helt ny bil så ingår vanligtvis vagnskadegaranti i tre år. Det innebär att du kan teckna en halvförsäkring för att vara helt försäkrad. Här hittar du mer information om halvförsäkring. När din vagnskadegaranti går ut så behöver du uppgradera till en helförsäkring, så håll koll på vilket datum den löper ut, så att du håller bilen gott försäkrad.

Några andra viktiga saker att tänka på när det gäller vagnskadegaranti:
- Gäller ej för direktimporterade bilar
- Hur länge din vagnskadegaranti gäller skiljer sig åt beroende på vilket bilmärke du har. Standard för vagnskadegaranti är 3 år
- Vissa bilmärken har en väldigt kort tidsgräns för att anmäla en skada (exempelvis 3 månader) så det gäller att anmäla direkt
- Tillverkaren av bilen tillsammans med generalagenten utformar garantin

Om jag har en bil som är äldre än 3 år, vilken försäkring behövs?

Som vi har nämnt tidigare så beror det på vilken bil du har och vilket skydd du är ute efter. Om du har en bil som är äldre än tre år så gäller inte vagnskadegarantin, och det är ditt eget ansvar som bilägare att ordna en bra bilförsäkring. Om din bil är mellan fyra och tio så är helförsäkring att rekommendera. Då är du skyddad mot vagnskada, d.v.s. skada på din egen bil. Om du har en bil som är över fyra år gammal så kan du själv avgöra om du vill ha skydd mot vagnskada, eller om det räcker med en halvförsäkring. Då har din bil ett bra skydd, men i en sådan försäkring ingår inte ersättning för vagnskada.

Om du väljer Enerfy - Försäkring med Moderna så behöver du inte köpa till några s.k. "tilläggsförsäkringar", utan du får allt inkluderat (gäller t.ex. hyrbil, allrisk, assistans och drulleförsäkring).

Om jag köper en helförsäkring, behöver jag komplettera med någon tilläggsförsäkring?

Inte hos Enerfy. Olika försäkringsförmedlare och försäkringsbolag marknadsför olika tillägg med olika namn/priser, och tillägg som inte ingår i en bilförsäkring kan ingå i en annan. Med Enerfy - Försäkring med Moderna ingår alla tillägg direkt, och du behöver inte komplettera med något eller tänka på något mer än att teckna vår försäkring. Det gör att din faktiska kostnad kan bli lägre när du jämför med kostnaden för en annan helförsäkring.
Beräkna pris för en helförsäkring

Vilken är den billigaste helförsäkringen?

Det beror på många olika faktorer, t.ex. vilken bilmodell du äger och var du bor. Här kan du beräkna pris på Enerfys helförsäkring och få fram ditt estimerade pris. Med Enerfy betalar du mindre om du kör färre kilometer och om du kör säkrare än andra. Det gör att du kan minska din försäkringskostnad om du kör mindre eller bättre.

Det är omöjligt att säga vilket alternativ som är billigast för just dig, eftersom traditionella försäkringsbolag har priser som varierar. Dessa justeras hela tiden efter vilka skador andra förare har, och det kan därför skilja sig i pris från dag till dag. Tänk på att den billigaste helförsäkringen inte alltid är den bästa, utan kika också på vad som ingår i själva försäkringen. Se också över eventuella tillägg, extraval, bindningstider, uppsägningstider och andra villkor eftersom det kan variera vad som ingår i olika helförsäkringar.

Vad menas med kaskoförsäkring?

Med kasko, eller kaskoförsäkring får du ersättning vid exempelvis brand, stöld och glasskador, men inte vid skador som du själv åsamkat eller vid yttre skadegörelse på bilen. Vill du ha en bilförsäkring där du kan känna dig helt trygg med bör du även addera vagnskadeförsäkring – vilket ger dig en helförsäkring. I en helförsäkring ingår alltså även ersättning för skador som du själv åsamkat och vid yttre skadegörelse på bilen.

Varför ska jag välja helförsäkring till bilen?

En helförsäkring är ett stort skydd rent ekonomiskt. En helförsäkring täcker alla typer av yttre skador som kan uppkomma på ditt fordon. Det kan handla om en kollisionsskada, men du kan också bli utsatt för yttre skadegörelse utan att du själv "varit delaktig" i själva situationen. Även om hel- och halvförsäkring bara skiljer sig på vagnskadepunkten så kan en helförsäkring göra så att du får en mindre smäll ekonomiskt om något händer din bil. Hos oss behöver du heller inte skaffa tilläggsförsäkringar - i vår helförsäkring ingår alla de värden som andra kallar för "tillägg" eller "tilläggsförsäkringar", så som drulle, allrisk osv. Det betyder att du är fullt försäkrad oavsett om du krockar och behöver hyrbil, någon repar din bil, du råkar spilla kaffe på sätet eller om något annat olyckligt inträffar.

Hur räknar ni ut ett pris på helförsäkring till min bil?

När du beräknar ditt pris för bilförsäkring hos oss så anger du en uppskattning kring hur bra du kör. Du betalar därefter din bilförsäkring per mil, och efter hur bra du kör. Så om du kör mindre än 1200 mil per år, eller kör bra så passar vår försäkring med största sannolikhet dig. Vårt pris för helförsäkring beror även på vilken bil du kör och fler parametrar. När du beräknat pris så får du fram en fast kostnad som alltid är samma belopp (och som du betalar i förskott) samt en rörlig uppskattad månadskostnad som du kommer att debiteras i efterhand (som ett mobilabonnemang, ungefär). Vi gör såhär eftersom vi inte kan veta i förhand hur mycket du kommer att köra, och inte heller hur bra du kommer att köra. Skulle du lämna bilen hemma eller vara på semester och inte använda bilen så kommer du bara att behöva betala den fasta månadskostnaden. Smart, va?
Beräkna pris för en helförsäkring

Vad täcker Enerfys helförsäkring?

I vår helförsäkring ingår följande skydd:
Vagnskada – Yttre skador, t.ex. kaross- och lackskador, som kan uppstå i samband med en krock eller olycka (det är detta skydd som skiljer helförsäkringen från vår halvförsäkring).
Trafikförsäkring – Ger ersättning vid skador som uppkommer på annan persons egendom vid olycka.
Personskada – Ger ersättning om du eller en passagerare skadas, får bestående men eller omkommer vid en trafikolycka.

Stöld – Gäller vid stöld eller tillgrepp av bilen och biltillbehör samt stöldförsök och inbrott.

Brandskada – Ger ersättning vid skador på bilen som orsakats av blixtnedslag, explosion, brand eller skador på elektriska kablar via kortslutning.

Glasskada – Gäller vid byte eller reparation av ruta efter exempelvis stenskott.

Allrisk/Drulle – Ger ersättning för plötsliga och oförutsedda skador på bilens inredning eller om du tankar fel drivmedel samt skadar din bilnyckel, m.m.

Assistans – Gäller om du eller föraren behöver bärgning av bil samt transport av förare och passagerare, inklusive bagaget.

Hyrbil – Gäller om du behöver en hyrbil om ditt fordon repareras på verkstad.
Rättsskydd – Ger ersättning vid somliga tvister och brottsmål som gäller dig som bilägare.
Räddning – Ger ersättning för kostnader vid bärgning eller räddning vid en trafikolycka eller driftstopp.
Maskinskada – Ger ersättning för kostnader som orsakats av plötsliga fel på maskinella delar som motor, växellåda och elektroniska komponenter. Skyddets självrisk kan variera beroende på hur långt bilen har körts. Maskinförsäkringen gäller för bilar som är högst åtta år gamla, räknat från första registreringsdagen och som har körts som längst 10 000 mil. Den lägre självrisken gäller om bilen har körts som längst 6000 mil.

Så fungerar Enerfy – Försäkring med Moderna

Smart bilförsäkring med både fast och rörlig premie
Enerfy – Försäkring med Moderna består av en fast och en rörlig premie. Den rörliga premien kan variera från månad till månad, och baseras på hur smart du kör samt hur många kilometer du kör. Din körning klassas in i en av våra 15 premienivåer vid varje körning. Du får därefter en rörlig kostnad för varje biltur. Detta kombineras med en fast kostnad, som försäkrar din bil även när den står still. Genom Enerfy-appens körcoach kan du hela tiden förbättra din körning och sänka din rörliga premie. Om du inte kör något en månad så betalar du ingen rörlig premie alls.
Få en smidig & billig bilförsäkring
Din bilförsäkring hos oss är lika smidig som Spotify eller Swish. Du ser hela tiden din försäkringskostnad i realtid, lär dig köra smartare och om du mot förmodan skulle råka ut för en olycka så kan du rapportera skadorna direkt i appen, via telefon eller på vår hemsida. Vi erbjuder dessutom en bilförsäkring helt utan bindningstid, så om du inte är nöjd så behöver du inte stanna hos oss. Schysst, va? I vår bilförsäkring ingår allt det som traditionella bilförsäkringar säljer som “tilläggsförsäkringar”, och hos oss behöver du behöver inte köpa till något extra.