Halvförsäkring

Lär dig mer! Här kan du läsa om vad som ingår i en halvförsäkring, när du behöver teckna en sådan och mycket mer. Har du fler frågor är du mer än välkommen att kontakta oss på 08-555 932 00 så svarar vi på allt du undrar över.
 

Vad är en halvförsäkring?

En halvförsäkring är en typ av försäkring som hjälper dig vid eventuella skador på din bil. Du kan välja att teckna denna typ av försäkring utöver den obligatoriska trafikförsäkringen som din bil måste ha enligt lag. En halvförsäkring ger dig ersättning för skador som din bil kan råka ut för, även om du inte kör med den. I en halvförsäkring ingår även en trafikförsäkring. Du får ett bättre skydd med en halvförsäkring än om du bara skulle ha en trafikförsäkring.

Vad täcker en halvförsäkring?

Med en halvförsäkring från Enerfy får du bland annat skydd mot brandskada, glasskada, stöld, allrisk/drulle och maskinskada. Du får ersättning för skador som kan uppstå även när du inte kör med bilen. Du får ett bättre skydd än med en trafikförsäkring, och skadeersättningen ingår för fler typer av skador. Du får ersättning vid personskador på förare, passagerare och utomstående, samt skador på annans egendom. Du kan även få ersättning om din bil behöver bärgas, vid eventuell transport om bilen skulle gå sönder samt för kostnader vid somliga brottsmål eller tvister.
 

Vad ingår inte i en halvförsäkring?

Kaross och lackskador (s.k. vagnskador). Om du vill ha en försäkring som täcker sådana typer av skador ska du teckna en helförsäkring, om du inte har bil som har vagnskadegaranti. Då får bilen ett skydd som motsvarar en helförsäkring, även om du bara tecknar en halvförsäkring.
Beräkna pris för en halvförsäkring

Ska jag ha en helförsäkring eller halvförsäkring?

Det finns inga direkta regler för när det räcker med en halvförsäkring, eftersom det beror på vad din bil är värd och hur gammal den är. Om din bil är yngre än 10 år kan du överväga att skaffa en helförsäkring istället. Är bilen ca 10-15 år eller äldre så kan du generellt sätt överväga en halvförsäkring. Det beror på att äldre bilar inte har ett lika högt värde och bilens värde kanske inte motiverar kostnaden att betala för en helförsäkring. Beräkna och se över pris för bägge typer av försäkringar innan du bestämmer dig, ibland skiljer inte så mycket i pris.

Eftersom det är viktigt att kunna se och jämföra innehållet i försäkringen för bilen så kan det vara bra att läsa och se de villkor och självrisker som gäller för den halvförsäkringen du vill ha, och om det är den billigaste halvförsäkringen som du kan få. Genom att läsa villkoren och självriskerna får du koll på vad som gäller för försäkringen och det behöver du göra innan du tecknar försäkringen hos Enerfy – Försäkring med Moderna, eller ett annat försäkringsbolag.

Villkor bilförsäkring - halvförsäkring
Information om självrisker för Enerfy

Vilken är den billigaste halvförsäkringen?

Det går inte att säga vilken som är den billigaste halvförsäkringen. Det beror på vilken bil du har, hur gammal den är och flera andra faktorer. Med Enerfy betalar du mindre om du kör färre kilometer och bättre än andra och din premie kan därför variera från månad till månad. Om du inte använder din bil så mycket (kör under 1500 km per år), eller kör lugnt så passar Enerfy antagligen dig. Olika försäkringsbolag och försäkringsförmedlare har olika priser, därför rekommenderar vi dig att jämföra och se vad som passar dig och din bil bäst.

Om jag har en ny bil (under 3 år), vilken försäkring behövs?

Om du har en ny bil ingår det vanligtvis 3 års vagnskadegaranti, vilket innebär att du enbart behöver en halvförsäkring som komplement. Se till att kolla upp när garantin löper ut så att du i god tid hinner uppgradera till en helförsäkring för att hålla bilen försäkrad. Då behöver du välja om du vill ha en helförsäkring eller en halvförsäkring. Om din bil är ny så är det bra att fortsatt ha skydd vid vagnskada, och då rekommenderas helförsäkring fortsatt i ett par år till.

Några saker som är viktigt att veta kring vagnskadegaranti:
– Vagnskadegarantin gäller ej när det kommer till direktimporterade bilar.
– Garantins längd är olika för olika bilmärken. Standard är 3 år, men kolla upp hur lång vagnskadegaranti just din bil har innan du tecknar en bilförsäkring.
– En del bilmärken har en kortare tidsgräns för skadeanmälan efter inträffandet, så det kan vara smart att anmäla direkt för att inte gå miste om ersättning. En del märken har så kort som tre månader.
– Det är generalagenten tillsammans med biltillverkaren som utformar vagnskadegarantin.

Om jag har en bil som är äldre än 3 år, vilken försäkring ska jag teckna?

Det beror på vilket skydd du är ute efter, hur gammal du bil är och såklart bilmodellens värde. Har du en bil som är äldre än 3 år, och som inte längre omfattas av vagnskadegaranti så är en helförsäkring att rekommendera. Då är du fullt försäkrad vid vagnskada. Är bilen mellan 4 och 10 år så kan du eventuellt överväga en halvförsäkring. Det är ditt eget ansvar att skaffa en bilförsäkring som ger dig det skydd du behöver vid skada. Halvförsäkring täcker som nämnt inte vid vagnskada, så om du kan tänka dig att stå för en ev. vagnskadekostnad, och betala ur egen ficka för skadan, så kan du teckna en halvförsäkring. Är din bil inte värd så mycket, eller om den är väldigt gammal så kanske det räcker med en halvförsäkring eftersom bilen då inte är värd att reparera om den går sönder. Jämför också bilförsäkringarnas priser för bägge typer av försäkringar, och räkna på prisskillnaden. Om du väljer vår bilförsäkring så behöver du aldrig köpa några tilläggsförsäkringar utan allt ingår från start (exempelvis allrisk och drulle).
Beräkna pris för en halvförsäkring

Behöver jag komplettera med tillägg?

Det beror på vilken försäkring du tecknar. Med Enerfy – Försäkring med Moderna ingår allt det som traditionella bilförsäkringsbolag säljer som tilläggsförsäkringar.

Vad menas med delkasko?

Delkasko är vad halvförsäkringen, tillsammans med trafikförsäkringen, täcker och är ett samlingsbegrepp för detta. Med en delkaskoförsäkring täcks normal utrustning som tillhör, finns på eller i bilen.

Vad täcker Enerfys halvförsäkring?

I Enerfys halvförsäkring ingår förutom trafikförsäkring även andra skydd som många försäkringsbolag säljer som tilläggsförsäkringar. Med Enerfy får du ett bra skydd även i din halvförsäkring.

Trafikförsäkring – Ger ersättning vid skador som uppkommer på annan persons egendom vid olycka.
Brandskada – Ger ersättning vid skador på bilen som orsakats av blixtnedslag, explosion, brand eller skador på elektriska kablar via kortslutning.

Glasskada – Gäller vid byte eller reparation av ruta efter exempelvis stenskott.

Stöld – Gäller vid stöld eller tillgrepp av bilen och biltillbehör samt stöldförsök och inbrott.

Räddning – Ger ersättning för kostnader vid bärgning eller räddning vid en trafikolycka eller driftstopp.
Allrisk/Drulle – Ger ersättning för plötsliga och oförutsedda skador på bilens inredning eller om du tankar fel drivmedel samt skadar din bilnyckel, m.m.

Personskada – Ger ersättning om du eller en passagerare skadas, får bestående men eller omkommer vid en trafikolycka.

Rättsskydd – Ger ersättning vid somliga tvister och brottsmål som gäller dig som bilägare.
Assistans – Gäller om du eller föraren behöver bärgning av bil samt transport av förare och passagerare, inklusive bagaget.

Hyrbil – Gäller om du behöver en hyrbil om ditt fordon repareras på verkstad.
Maskinskada – Ger ersättning för kostnader som orsakats av plötsliga fel på maskinella delar som motor, växellåda och elektroniska komponenter. Skyddets självrisk kan variera beroende på hur långt bilen har körts. Maskinförsäkringen gäller för bilar som är högst åtta år gamla, räknat från första registreringsdagen och som har körts som längst 10 000 mil. Den lägre självrisken gäller om bilen har körts som längst 6000 mil.
Räkna ditt pris för halvförsäkring nu

Så fungerar Enerfy – Försäkring med Moderna

Enerfy – Försäkring med Moderna är en bilförsäkring som består av en fast premie och en rörlig premie. Den fasta premien håller bilen försäkrad även när den står stilla. Den rörliga premien kan variera varje månad beroende på hur bra och hur mycket du kör. Din körning klassas in i någon av våra 15 premienivåer efter varje gång du har kört, där nivå 1 är billigast. Du kan alltid minska din kostnad och nå lägre premienivåer genom att köra bättre eller mindre.
Allt du behöver finns i mobilen! Gör din försäkring lika smidig som resten av ditt digitaliserade liv. Hantera försäkringen lika lätt som du lyssnar på musik via Spotify eller swishar en vän efter en middag. Se din exakta månadskostnad, skaderapportera eller få hjälp via ett enkelt knapptryck direkt i Enerfyappen. Försäkringen har dessutom ingen bindningstid. Om du har frågor om Enerfy – Försäkring med Moderna så kan du kontakta oss på 08 555 93200.