Byta bilförsäkring

Vill du byta bilförsäkring? Det finns olika tillfällen då man behöver eller vill byta bilförsäkring. Här kan du läsa mer om när man kan byta bilförsäkring och hur det fungerar i praktiken. Om du har läst all information men ändå känner dig osäker så kan du såklart ringa oss på 08-555 932 00 så berättar vi mer. Vi kan hjälpa dig att ta reda på när din försäkring går ut, och hjälpa dig att byta bilförsäkring.
 

#1: När du byter ägare på bilen

När du byter ägare på bilen så kan du också byta bilförsäkring. Om du byter ägare på bilen eller ger bort den till t.ex. din partner eller en familjemedlem så kan du byta bilförsäkring direkt. Då kommer din nuvarande bilförsäkring att upphöra, eftersom den byter ägare, och du kan då byta försäkringsbolag eller teckna en ny bilförsäkring. Att byta ägare på bilen är enkelt och du gör det på Transportstyrelsens hemsida.

#2: När du ställer av bilen

När du ställer av bilen så bryts din bilförsäkring. Du ställer av bilen via Transportstyrelsen och när du kontaktat ditt nuvarande försäkringsbolag och meddelar dem att du inte vill ha den så kallade garageförsäkringen så är det fritt fram att byta bilförsäkring eller byta försäkringsbolag.
 
Få pris för bilförsäkring

#3: När du säljer bilen

När du säljer din bil upphör så faller ditt försäkringsbehov bort och du kan således byta bilförsäkring eller byta försäkringsbolag för din bil. Se över flera alternativ och välj det som passar dig och din bil bäst.

#4: När din bilförsäkring löper ut

De flesta försäkringsbolagen har 12-månadersavtal för sina kunder och försäkringen du tecknat löper då ut efter ett år. Då kan du byta bilförsäkring och välja den typ av försäkring som passar dig bäst.

Det bör du tänka på när du ska byta bilförsäkring

När du ska byta bilförsäkring finns det några saker att tänka på för att göra bytet snabbt, smidigt och problemfritt. Se över priset för olika försäkringar och jämför sedan försäkringarna mot varandra. Exempelvis är bilförsäkringen Enerfy – Försäkring med Moderna fördelaktig för dig som kör under 1500 mil per år. Ställ olika alternativ mot varandra och värdera det som är viktigast: ingen bindningstid, låg självrisk för en viss typ av skada eller kanske både och? Därefter kan du avgöra om du ska byta försäkringsbolag eller stanna med samma.

Något annat som är viktigt att tänka på är att se över vem som är försäkringsgivare och om bolaget har tillstånd för att bedriva försäkringsverksamhet. Det kan du enkelt kontrollera genom att höra av dig Bolagsverket. Det är lätt att glömma bort, men fortfarande väldigt viktigt att komma ihåg: din bil aldrig bör vara utan bilförsäkring. Om du ska byta försäkringsbolag, se till att din nya bilförsäkring börjar gälla direkt efter att dina gamla sagts upp. Annars kan TFF (Trafikförsäkringsföreningen) ta ut dryga avgifter för de dagar som bilen saknar försäkring.

Bindningstider

Traditionella försäkringsbolag binder upp sina kunder i ett år, vilket innebär att du bara kan byta bilförsäkring en gång per år. Du kan dessutom enbart byta bilförsäkring på huvudförfallodagen, eftersom det är då som avtalet löper ut. Det spelar ingen roll om du betalar försäkringen månadsvis eller halvårsvis - du måste ändå vänta till huvudförfallodagen innan du kan byta försäkringsbolag. Det finns dock en del undantag om hur och när du kan byta bilförsäkring, som du kan läsa om lite längre upp på den här sidan.

Om du inte vill vara bunden till något försäkringsbolag kan du se över andra alternativ där du har kortare, alternativt ingen bindningstid alls. En av de bilförsäkringar som i dagsläget inte har någon bindningstid är Enerfy – Försäkring med Moderna. Det innebär att du kan säga upp och byta bilförsäkring när du vill.

Kriterier för pris på bilförsäkring

Olika försäkringsbolag och försäkringsförmedlare har olika kriterier och faktorer som avgör priset på en försäkring. De baserar bland annat priset på ålder, yrke, tidigare skador, bostadsform, bostadsort och bilmodell.

Några försäkringsförmedlare, däribland Enerfy, utgår istället från antal kilometer du kör och efter ditt körsätt. Man kan säga att premierna hos dessa bolag är satta utifrån individen, och du kan alltid påverka din premie själv genom att köra mindre eller bättre. På så sätt kan en försäkring som är billigare för en förare, vara dyrare för den andra. Se över dina alternativ och välj det som passar dig bäst.

Ångerrätt och uppsägning

När du har jämfört olika alternativ och tecknat en bilförsäkring kan det hända att du hittar ett bättre alternativ. Om försäkringen inte har någon bindningstid kan du säga upp bilförsäkringen omgående, men är du avtalsbunden (vanligtvis ett år) kan du byta bilförsäkring först när avtalstiden gått ut, när du gör ägarbyte på bilen, ställer av bilen eller när din bilförsäkring går ut.

Enligt distanshandelslagen har du alltid 14 dagars ångerrätt. Den gäller även vid tecknandet av en bilförsäkring, så inom den fristen har du alltid möjlighet att byta försäkringsbolag. Om du inte säger upp din bilförsäkring kommer den att fortsätta gälla, oavsett vilken typ av försäkring du har. Se till att du alltid får en skriftlig bekräftelse från ditt försäkringsbolag när du säger upp din bilförsäkring. Det kan vara bra att ha för att intyga eller styrka uppsägningen, om så skulle behövas vid en eventuellt tvist eller fejd.
Få pris för bilförsäkring

Checklista inför byte av bilförsäkring

Gå igenom den här listan innan du ska byta bilförsäkring, så glömmer du ingenting viktigt. Om du skulle ha fler frågor om att byta bilförsäkring så får du gärna ringa oss på 08 555 93200 så hjälper vi dig.
 • Connector.

  Jämför olika bilförsäkringar

  Jämför olika försäkringar, kolla priser och ställ innehållet emot varandra. På så sätt blir du säker på att du får den bästa dealen och med högst täckning vid skada. Tänk på hur du vill hantera din försäkring: kanske passar det dig med en försäkring där du får all information direkt i mobilen, eller så vill du ha en traditionell lösning. På samma sätt som man ser över sina bolån, elavtal, mobilabonnemang och andra tjänster, bör man se över sin bilförsäkring minst en gång per år.

 • Connector.

  Ta reda på huvudförfallodag

  Ta reda på när den gamla försäkringens huvudförfallodag är. Det är det datum du kan byta bilförsäkring. Du kan teckna en försäkring redan idag på vår hemsida, men välja startdatum på din huvudförfallodag. På så sätt är inte bilen oförsäkrad en enda dag.

 • Connector.

  Teckna en ny försäkring

  Teckna din försäkring innan din nuvarande slutat gälla. Annars kan du råka ut för en dyr kostnad från TFF (om bilen står oförsäkrad). Begär helst en skriftlig bekräftelse på att du avslutat den gamla bilförsäkringen, den är alltid bra att ha sparad.

Vill du byta bilförsäkring? Beräkna ditt pris här!

Vanliga frågor kring att byta bilförsäkring

Det finns många frågor kring att byta bilförsäkring, och här har vi samlat några av de vanligaste. Vi hoppas att du hittar svar på det du undrar!

Måste man säga upp bilförsäkringen om man säljer bilen?

Om du säljer din bil så behöver du inte säga upp din bilförsäkring. Det beror på att Transportstyrelsen meddelar försäkringsbolagen om att en bil bytt ägare. Om du har betalt för mycket för din premie så betalas den summan tillbaka då. Om du inte har betalat via autogiro så behöver du kontakta dem för att de ska veta var de ska betala in ev. överbliven premie.

Kan jag byta bilförsäkring när jag vill?

Enligt försäkringsavtalslagen är längsta möjliga avtalstid för sakförsäkringar (som innefattar bilförsäkring) ett år, vilket de traditionella försäkringsbolagen nyttjar. Därför kan du inte byta bilförsäkring när du vill*. Du kan däremot när som helst säga upp en bilförsäkring, även om den kommer att “löpa vidare” hela perioden ut. Ett exempel: Om du tecknar en bilförsäkring med startdatum 1 april 2017 så kan du i regel inte byta bilförsäkring förrän 1 april 2018. Du kan byta bilförsäkring till huvudförfallodagen, som i detta fall är 1 april 2018. Du kan däremot teckna en ny bilförsäkring när du vill, och lägga startdatum på den dag din nuvarande bilförsäkring löper ut. Glöm inte heller att du alltid har 14 dagars ångerrätt enligt lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler, och då kan du ångra ditt köp.

*Enerfy – Försäkring med Moderna har däremot ingen bindningstid eller uppsägningstid, utan du kan byta försäkring om du behagar.

Kan jag byta försäkringsbolag när jag vill?

Nej, oftast inte. Kolla i ditt försäkringsbrev. Det får du både när du tecknar en bilförsäkring, samt när du förlänger en redan aktiv bilförsäkring. Där står om försäkringstagaren, objektet som är försäkrat, omfattningen, försäkringsperioden, premie, betalningsintervall samt form för betalning. För att få en hundraprocentig bild så bör du också läsa försäkringsvillkoren. Läs också frågan “Kan jag byta bilförsäkring när jag vill?” ovan, där vi förklarar mer ingående när du kan byta försäkring för din bil.

Jag ska byta ägare på bilen, hur gör jag med min nuvarande bilförsäkring?

Om du registrerar ett ägarbyte på bilen så sägs försäkringen upp automatiskt, så du behöver inte göra någonting. Därefter kan den nya ägaren köpa en bilförsäkring. Om du har betalat din försäkring via autogiro bör du kontakta ditt försäkringsbolag och berätta för dem var de kan betala in eventuell överbliven premie, så att du inte riskerar att bli utan återbetalning för delar av månaden om du byter försäkringsbolag.
Vill du byta bilförsäkring? Beräkna ditt pris här!

Skulle Enerfy passa dig? Testa här!

quiz1
1/4
Hur ofta använder du bilen?
Väldigt sällan.
Mest på helger.
Någon gång i veckan.
Jag använder den dagligen.
quiz2
2/4
Vad skulle du säga att du är för en typ av förare?
Jag tänker på hur jag kör.
En vanlig sådan, antar jag.
Jag tänker inte så mycket på hur jag kör.
Jag vill bara komma fram, helst fort.
quiz3
3/4
Hur långt kör du varje år?
Lite. Mindre än 500 mil.
Vanligt. Mellan 500 - 800 mil.
Medel. Mellan 800 - 1500 mil.
Mycket. Över 1500 mil.
quiz4
4/4
Hur använder du din smartphone?
Kan inte leva utan den!
Jag använder den till vardags, men inte mer än normalt.
Jag använder den bara för att ringa och skicka sms.
Vad är en smartphone?
quiz5

Du är en av oss!

Du kör bättre och mindre än de flesta och skulle utan tvekan passa perfekt som försäkringskund hos oss. Vi rekommenderar verkligen att du tecknar en försäkring och börjar belönas för din smarta körstil.

Teckna försäkring
quiz6

Med oss kan du göra stordåd!

Du kör som den svenska genomsnittsföraren och skulle med oss kunna förbättra din körning och minska dina försäkringskostnader radikalt. Vi rekommenderar att du tecknar en bilförsäkring hos oss, det skulle gynna både dig, bilen och plånboken.

Teckna försäkring
quiz7

Det verkar som att vi inte är en bilförsäkring för dig.

Om du kör mer än 1500 mil per år, har ett stressat körsätt eller inte använder en smartphone så skulle vi stjälpa mer än hjälpa dig. Om du ändrar ditt sätt att köra eller kör mindre i framtiden är du välkommen att teckna vår bilförsäkring!


Så fungerar Enerfy – Försäkring med Moderna

Enerfy – Försäkring med Moderna är en bilförsäkring som består av en fast premie och en rörlig premie. Den fasta premien håller bilen försäkrad även när den står stilla. Den rörliga premien kan variera varje månad beroende på hur bra och hur mycket du kör. Din körning klassas in i någon av våra 15 premienivåer, där nivå 1 är billigast, varje gång du kör. Du kan alltid minska din kostnad genom att köra bättre eller mindre.
Allt du behöver finns i mobilen! Gör din försäkring lika smidig som resten av ditt digitaliserade liv. Hantera försäkringen lika lätt som du lyssnar på musik via Spotify eller swishar en vän efter en middag. Se din exakta månadskostnad, skaderapportera eller få hjälp via ett enkelt knapptryck direkt i Enerfyappen. Försäkringen har dessutom ingen bindningstid.