Är min bil försäkrad? – Så vet du!

“Vilken bilförsäkring har jag?, är min bil försäkrad, och vilket försäkringsbolag har bilen?“
Det finns många frågor kring hur man kan kontrollera om bilen är försäkrad. Vi har samlat de vanligaste frågorna och svaren nedan för att du enkelt ska kunna kolla om bilen är försäkrad.
 

Vilken bilförsäkring har jag?

Kontakta ditt försäkringsbolag. De vet om din bil är försäkrad och vilken typ av försäkring som bilen har (hel- eller halvförsäkring). Om du har köpt en helt ny bil har du tre års vagnskadegaranti och klarar dig med en halvförsäkring. För en begagnad bil rekommenderar vi en helförsäkring.

Vilket försäkringsbolag har bilen?/Var är bilen försäkrad?

Ring oss på 08-555 932 00 så hjälper vi dig att ta reda på var din bil är försäkrad, och om du kan minska dina kostnader för din bilförsäkring. Om du kan komma ihåg när du senast betalade din bilförsäkring kan du logga in på din internetbank för att se vilket försäkringsbolag som gjorde den senaste dragningen. På så sätt kan du se om bilen är försäkrad just nu. Ett annat sätt är att leta upp ditt försäkringsbrev för att kontrollera om bilen är försäkrad, där det står det nämligen vilket försäkringsbolag samt vilka villkor du har. Där står även om din huvudförfallodag.
 
Beräkna ditt pris

Hur länge är min bil försäkrad och när kan jag byta bilförsäkring?

De traditionella försäkringsbolagen låter dig byta försäkring en gång per år, i vissa fall inom ett fönster på 24h. Bilförsäkringen är alltså bunden på ett år. Med Enerfy så har du ingen bindningstid, och du binder inte upp dig på en viss period. Du kan alltså säga upp din försäkring när du vill. Läs mer här om att byta bilförsäkring. Du kan alltid läsa i ditt försäkringsbrev hur länge din bil är försäkrad. Läs också försäkringsvillkoren, så att du får en helhetsbild av vad som gäller. Varje gång du tecknar en försäkring, eller då din försäkring förnyas får du ett försäkringsbrev.

Var kan jag kolla om bilen är försäkrad?

Om du har en företagsregistrerad bil kan du logga in på Transportstyrelsens hemsida. Där kan du se om den är försäkrad, samt vilket försäkringsbolag den har. Det gör du enkelt med hjälp av e-legitimation. Om du har en privatägd bil så kan du tyvärr inte kolla om eller var den är försäkrad via Transportstyrelsens hemsida. Du kan däremot använda vår tjänst “Bli kontaktad när din bilförsäkring löper ut”, så hör vi av oss till dig i tid innan försäkringen går ut. Då slipper du själv leta reda på dina dokument. Du kan också försöka hitta ditt försäkringsbrev och förköpsinformation, där det står mer om din försäkring samt giltighet. Om du vill så kan du logga in på din internetbank och leta upp ev. betalningar och se om det gjorts några dragningar för bilförsäkring senaste tiden. På så sätt kan du se vilket företag som gjort dragningen, hur mycket pengar som drogs, samt om det drogs pengar nyligen. Det ger dig en fingervisning om ditt aktuella försäkringsläge. Om din bil är påställd och inte försäkrad så blir du automatiskt rapporterad till TFF (Trafikförsäkringsföreningen), och du får betala en s.k. trafikförsäkringsavgift.

Vilken försäkring har jag på bilen?

All information om vad som ingår i din bilförsäkring finns i ditt försäkringsbrev. Försäkringsbrevet får du när du tecknar en bilförsäkring, eller i de fall den förnyas. Där står mer om vad för objekt som försäkras, omfattning på försäkringen, perioden som försäkringen gäller, betalningsperiod etc. Läs också dina försäkringsvillkor för att få ytterligare information om din försäkrings giltighet. I denna information står också om du har en helförsäkring eller en halvförsäkring.

Min bil har varit avställd i några månader, är min bil försäkrad?

Om du bara hade en trafikförsäkring innan du ställde av din bil så är den borta idag. Om du hade en helförsäkring eller en halvförsäkring hos Enerfy – Försäkring med Moderna så betalar du fortsatt bara för den låga fasta premien och bilen har en väl tilltagen försäkring även när den står i garaget. Hos andra försäkringsaktörer får du betala en summa för att få en s.k. avställningsförsäkring (även kallad garageförsäkring). Alltså är din försäkring inte “borta” utan bilen är fortfarande försäkrad för eventuell skadegörelse när den står still.
Räkna ut ditt pris för bilförsäkring

Vad händer om jag inte har någon försäkring för min bil?

När du blir ägare till ett motordrivet fordon så ska du försäkra din bil från den dag fordonet tas i trafik. Du behöver minst en trafikförsäkring, men för bättre skydd så kan du välja en halvförsäkring eller en helförsäkring. Om du har ett avställt fordon så behöver du inte en försäkring. Om du inte har försäkrat din bil så blir du automatiskt rapporterad till TFF och du kommer att få betala en avgift (trafikförsäkringsavgift) som är högre än den premie du får betala för en vanlig försäkring. Så se till att försäkra din bil om det inte redan är gjort!

Vad är skillnaden mellan trafik-, hel- och halvförsäkring?

Bilförsäkring kan beskrivas som uppdelad i två olika typer av försäkringar: dels en trafikförsäkring och den andra delen består av antingen en helförsäkring eller halvförsäkring. Det är lag på att alla som har en bil (som inte är avställd) har en trafikförsäkring skriven på bilen. Hel- eller halvförsäkring är ett val som du gör om du vill teckna försäkring, och de hjälper dig vid eventuella skador på bilen. Helförsäkring täcker vagnskada, det gör inte en halvförsäkring.

Med Enerfy – Försäkring med Moderna får du, med vår helförsäkring, ett heltäckande skydd där allt ingår, inklusive extraskydd som allrisk, hyrbil och assistans vid väghjälp.

Går det att kolla försäkring på bil som ägs av någon annan?

Nej, du kan inte kolla om en bil är försäkrad om den är privatägd. Om det gäller en företagsbil så kan du se om bilen är försäkrad. För att kolla om bilen är försäkrad så kan du söka på bilens reg. nr på transportstyrelsens hemsida.

Så fungerar Enerfy – Försäkring med Moderna

Smart bilförsäkring med både fast och rörlig premie
Vår smarta digitala bilförsäkring består av en fast premie och en rörlig premie som kan vara olika belopp varje månad. Den fasta månadspremien baseras på bilmodellen, och håller din bil försäkrad även när den står still. Den rörliga körpremien klassas in i någon av våra 15 premienivåer, där nivå 1 är billigast, varje gång du kör. Du kan alltid minska din kostnad genom att köra bättre eller mindre.
Få en billig och fullmatad bilförsäkring
Eftersom vi beräknar premiepriser helt annorlunda jämfört med hur traditionella försäkringsbolag gör så kan vi oftast erbjuda en billigare bilförsäkring. Ju mindre du kör och ju bättre du kör, desto billigare kan försäkringen bli. Eftersom Enerfy – Försäkring med Moderna är en användarbaserad bilförsäkring så spelar din roll som förare stor roll i vad din försäkringskostnad blir.