Enkelt knep: Så blir din bil mer miljövänlig


Enkelt knep: Så blir din bil mer miljövänlig

Din bil kan vara mer miljövänlig än du tror – det handlar bara om hur du kör den. Nu finns en ny typ av försäkring som förutom att sänka din premie också kan hjälpa dig att köra både säkrare och snålare.
– Enerfy identifierar onödiga förbrukningsmönster och gör det billigare att köra din bil, säger företagets grundare Sten Forseke.

Beräkna ditt pris

Många biltillverkare tävlar om vem som kan få ner bränsleförbrukningen mest på sina nya bilmodeller och många kunder väljer att köpa nya bilar bara för att minska sin klimatpåverkan i trafiken.

Men alla är inte överens om att en ny bil är lösningen på problemet, tvärtom finns forskare som hävdar att varje ny bil är ett bakslag för miljön. En av dem, Mike Berners-Lee som är expert på koldioxidutsläpp och forskare vid Lancaster University, hävdar att processen bakom att tillverka en ny bil har en så stor miljöpåverkan att det i många fall är mer miljövänligt att behålla sin gamla, skriver tidningen The Telegraph.

miljövänlig

Även i Sverige finns forskning som pekar åt samma håll. Katja Tasala Gradin, doktorand på KTH, arbetar med att kartlägga produkters totala klimatpåverkan. Hon drar också slutsatsen att det kan innebära lägre miljöpåverkan att köra en gammal bil än att köpa en helt ny.
– Om man bara jämför användningsperioden är det bättre med en bränslesnålare bil men om man tittar på hela livscykelperspektivet är det bättre att använda den gamla bilen en längre tid, säger hon till Sveriges Television.

De flesta bilförare kan sänka sin bränsleförbrukning och därmed bli mer miljövänliga utan att byta bil. Det kan handla om så mycket som 20 procent bara genom att ändra sin körstil till en lugnare och mer fokuserad sådan. Och nu finns ett hjälpmedel som gör det lättare: Den digitala bilförsäkringen Enerfy. Systemet arbetar med komplicerade algoritmer och med data från bilen för att ta fram en profil av dig som förare.
– Grunden är att få fram ett digitalt DNA på varje förare så att alla ska få en så rättvis försäkring som möjligt och inte behöva betala för dem som körs slarvigt. Enerfy identifierar också onödiga förbrukningsmönster och hjälper förarna att köra miljösmart, säger Sten Forseke, grundare av Enerfy.

Beräkna ditt pris för en miljövänligare bilförsäkring

DELA DEN HÄR ARTIKELN

Jag vill bli kontaktad med prisförslag för bilförsäkring

E-post*

Telefonnummer

Reg. nr

Läs vidare