Nu kan du påverka din försäkringspremie med en digital bilförsäkring

Så kan du påverka din försäkringspremie med en digital bilförsäkring

Bara genom att förändra sin körstil kan medelbilisten sänka sin bränsleförbrukning med 15 procent, enligt Gröna bilister.
Och har du en digital bilförsäkring kan du spara ännu mer.
Expressen bestämde sig för att testa – och blev positivt överraskade.

Beräkna ditt pris
 

Grundtanken bakom den nya digitala bilförsäkringen från Enerfy och Moderna Försäkringar är att varje kund ska få så rättvis försäkringspremie för sin bil som möjligt. Kör man bra och säkert ska försäkringen bli billigare. Via en ny digital plattform analyseras hur du kör och den som kör smart får betala mindre.
– Här handlar det om att få fram ett digitalt DNA på varje förare så att alla ska få en så rättvis försäkring som möjligt. Den intresserade kan direkt påverka sin premie genom att köra ännu smartare, säger Sten Forseke, grundare till Enerfy.

Kör man säkert betyder det ofta också att man kör miljövänligt. Större marginaler, längre framförhållning och lägre hastigheter innebär både mindre risk för olyckor och lägre bränsleförbrukning. Medelbilisten kan enkelt sänka sin förbrukning med 15 procent, hävdar Gröna Bilister.

Expressen beslöt sig för att testa Enerfy. De använde sig av en vanlig bilmodell, en Volvo XC70 från 2008 och förare som kör ungefär 2 000 mil per år. Bilen har en dieselmotor som enligt Transportstyreslens register ska förbruka 7,3 liter bränsle per tio mils blandad körning.

digital bilförsäkring

På en teststräcka utanför Stockholm fick Expressens testförare David Jakobsson köra ett antal rundor. I början var uppdraget att köra som han brukar, den enda förhållningsordern var att hålla hastighetsbegränsningarna. Snittförbrukningen stannade på 0,75 liter diesel per mil, en klart godkänd siffra.

Sen var det dags att bli smart. Sträckan kördes igen, nu med fullt fokus på att hålla förbrukningen nere. Det betyder låga varvtal på motorn och hela tiden så god framförhållning som möjligt för att slippa onödiga inbromsningar och därmed onödiga accelerationer. Och det gav snabbt ett tydligt resultat. Efter mätningen hade förbrukningen sjunkit till 0,62 liter diesel per mil, en minskning med 17,3 procent. På 2 000 mil betyder det 260 liter mindre bränsle – och drygt 3 000 kronor mer i plånboken.

– Det krävs verkligen inte mycket av föraren för att få ner förbrukningen. Det jag gjorde var egentligen bara att lyfta blicken och försöka planera min körning. Till exempel var jag noga med att slå av på gasen tidigare inför korsningar och att motorbromsa mer. Nu höll jag samma topphastigheter under alla testrundorna, hade jag valt att köra långsammare hade jag kunnat få ner förbrukningen betydligt mer, säger David Jakobsson.

En lägre försäkringspremie motiverar många förare att köra sin bil säkrare, och det finns fler digitala hjälpmedel som kan underlätta för alla som vill köra miljösmart.
Med en digital bilförsäkring från Enerfy och Moderna Försäkringar får bilföraren tillgång till ett antal uppkopplade funktioner, till exempel en digital körjournal som gör det enkelt att planera sina resor. Här finns också funktioner som analyserar hur miljösmart föraren är, var bilen står och en skaderapporterare där skada kan anmälas direkt i appen.

– Enerfy identifierar onödiga förbrukningsmönster vilket underlättar för den som vill köra sin bil billigare och mer miljövänligt, berättar Enerfys grundare Sten Forseke.

Beräkna ditt pris på digital bilförsäkring

DELA DEN HÄR ARTIKELN

 

Läs vidare