Dolda koder i bilens dator kan avslöja kommande fel


Dolda koder i bilens dator kan avslöja kommande fel

Med Enerfys Plug-in, som går att använda som en felkodsläsare, får du veta allt om din bil. Dessutom får du en billigare bilförsäkring.

Beräkna ditt pris

On Board Diagnostics, eller OBD som det brukar förkortas, är ett diagnosuttag som finns i modernare modeller för att man ska kunna kommunicera med de olika elektroniska systemen. Via OBD uppdateras olika programvaror och här läser man av felkoder och parametrar som berättar hur allt fungerar i bilen. OBD är standard i alla bensinbilar från 2001 och i dieselbilar från och med år 2003.

Det var länge en komplicerad procedur att tolka felkoderna och det krävdes speciell utrustning som kostade mycket pengar. Det betydde att man var tvungen att åka till verkstaden och betala för att få en riktig diagnos. Så är det dock inte längre.

Nu finns ett enkelt sätt att tolka dem utan att behöva åka till en verkstad. Den nya bilförsäkringen Enerfy är en försäkring som premierar dig som kör smart och inte så mycket. Via en ny digital plattform och en Plug-in (som också kan användas som felkodsläsare) analyseras din körstil och den som kör säkert får betala mindre. Dessutom betalar man bara för de sträckor bilen rullar.
– Här handlar det om att få fram ett digitalt DNA på varje förare så att alla ska få en så rättvis försäkring som möjligt. Den intresserade kan direkt påverka sin premie genom att köra ännu smartare, säger Enerfys grundare Sten Forseke.

felkodsläsare enerfy

Kopplas till din bil och tolkar koder

Enerfys Plug-in är kopplat till din bil via OBD-porten och kopplas ihop med din smartphone med bluetooth. Förutom den förmånliga försäkringen får du här också ett analysverktyg som hjälper dig att tolka alla koder från din bil. Här har du tillgång till samma information som verkstäderna och kan snabbt få besked när något inte står rätt till. Bland annat kan man här få kännedom om motorrelaterade problem, avvikande lambavärden eller om tändningen inte fungerar som den ska. Med hjälp av Enerfy, som alltså även fungerar som en felkodsläsare, kan man också släcka felkoderna.
– Reparerar man sin bil själv är det naturligtvis värdefullt att direkt få veta vad som är fel så att det kan åtgärdas. Men även annars, till exempel inför en långresa på påsklovet, kan det vara skönt att försäkra sig om att allt står rätt till innan man ger sig av, säger Sten Forseke.

Till skillnad från de flesta analysverktyg erbjuder Enerfy också en mängd andra smarta funktioner som underlättar för bilägare. Vid sidan av den smarta försäkringen där du kan spara stora pengar finns här också en praktisk körjournal som hjälper dig att bokföra resorna. I Enerfy finns också en funktion som hjälper dig att lokalisera din parkerade bil och ett system som identifierar onödiga förbrukningsmönster och hjälper dig att köra miljösmart.

Så funkar Enerfys digitala bilförsäkring

1. Koppla in Enerfy Plug-in i bilens OBD-port så att bilen är uppkopplad.
2. Sätt på Bluetooth på din mobil och starta Enerfy-appen. Bilen analyserar din körning i realtid så att du får en rättvis försäkringspremie utifrån ditt körbeteende vid varje körning.
2. Du betalar en lägre fast månadspremie som håller bilen försäkrad när den står parkerad. Du betalar en rörlig premie baserat på hur du kör.

Dessutom kan du använda OBD-läsaren som felkodsläsare. Smart va?

Beräkna ditt pris för en billigare bilförsäkring

DELA DEN HÄR ARTIKELN

Jag vill bli kontaktad med prisförslag för bilförsäkring

E-post*

Telefonnummer*

Reg. nr

Läs vidare