Byt bilförsäkring – teckna en ny försäkring vid ägarbyte

Byt bilförsäkring – teckna en ny försäkring vid ägarbyte

Det är krångligt att byta bilförsäkring. De stora försäkringsbolagen har nämligen satt i system att låsa fast sina kunder i långa avtal som automatiskt förlängs.
Men det finns vägar ut för dig som vill välja en smartare bilförsäkring. Så här gör du.

Beräkna ditt pris

Det brukar vara enkelt att teckna en bilförsäkring. Antingen gör man det med några klick på nätet eller så ringer man försäkringsbolaget, de brukar bara ta ett par minuter så är bilen försäkrad.

 

Men när du vill avsluta din försäkring blir det betydligt krångligare. De flesta stora försäkringsbolagen har nämligen som praxis att binda upp sina kunder i årslånga avtal. Och vill man byta bilförsäkring blir det problem, bolagens kräver att man snällt ska fortsätta betala sin premie till nästa årsförfallodag. Sen förlängs den automatiskt om den inte sägs upp i tid.

Det finns dock sätt att byta försäkringsbolag innan de långa avtalstiderna gått ut. Om din bil skulle säljas upphör försäkringsbehovet och försäkringen avslutas. Vill du behålla den kan du skriva över bilen på din partner eller någon kompis – för att sen skriva över den på dig själv igen. Då sker ett ägarbyte och försäkringen bryts. Du blir då fri från det gamla avtalet och kan teckna vilken bilförsäkring du vill. Så enkelt är det: byt försäkring vid ägarbyte!

försäkring vid ägarbyte

Ett annat sätt är att ställa av bilen hos Transportstyrelsen och sen kontakta sitt försäkringsbolag och meddela att du inte är intresserad av den så kallade garageförsäkring som då automatiskt träder i kraft. Då har ditt försäkringsbehov fallit bort och du kan, enligt tredje kapitlet, sjätte paragrafen i försäkringsavtalslagen, säga upp din försäkring i förtid.
– De flesta av de gamla försäkringsbolagen vill dock inte gå med på det här, de vill tjäna pengar och gör allt för att avtalen inte ska brytas. Men att inte gå med på detta är mot lagen, det är regelvidrigt, säger Sten Forseke, grundare av försäkringsförmedlaren Enerfy.

Väljer du att teckna den nya digitala bilförsäkring som tagits fram av Enerfy i samarbete med Moderna Försäkringar behöver du inte tänka på några krångliga avtal. För det allra flesta blir det billigare att försäkra bilen här, men skulle du ändå ångra dig är det inga problem.
– Vi vill inte krångla till det. Vill någon avsluta sin försäkring så kan man göra det enkelt med ett knapptryck i appen, säger Sten Forseke.

Här kan du läsa mer om vad lagen säger, och här kan du läsa mer om att byta bilförsäkring vid ägarbyte. Ett ägarbyte kan du göra via transportstyrelsens hemsida/bilregistret.

Beräkna ditt pris för en billigare bilförsäkring

DELA DEN HÄR ARTIKELN

 

Läs vidare