”Fel” ålder – då straffas du med dyrare bilförsäkring


”Fel” ålder – då straffas du med dyrare bilförsäkring

Du betalar förmodligen för mycket för din bilförsäkring. Anledningen: Du har ”fel” ålder.
– Det här inget är annat än diskriminering, säger försäkringsförmedlaren Enerfys grundare Sten Forseke.

Beräkna ditt pris

Det finns många faktorer som påverkar hur hög din premie ska bli när du tecknar en bilförsäkring hos något av de stora etablerade försäkringsbolagen. Några av dem går att förstå, som till exempel hur dyr bil du har eller vilken ort du bor på. Men här finns också många andra bakomliggande faktorer som du varken kan kontrollera eller påverka. En av dem som styr försäkringspremien mest är hur gammal du är – och du kan få betala dyrt för din ålder.

De som drabbas mest av onödigt kostsamma försäkringar är de unga bilägarna. Det finns många jämförelser som visar att en ung människa ofta betalar dubbelt så mycket som en person i medelåldern. Det kan handla om många extra tusenlappar varje år för att försäkra en billig standardbil. Även äldre drabbas av för höga försäkringspremier, ofta trots att de inte längre använder sina bilar så mycket och trots att de ofta aldrig vållat några olyckor.
– Ålder har ju inget att göra med hur bra man är på att köra bil. Det finns unga människor som kör betydligt bättre än sina föräldrar och det finns äldre människor som är utmärkta förare. Varför ska de straffas med oskäligt dyra försäkringar, frågar sig Sten Forseke.

Den nya digitala bilförsäkring som tagits fram av Enerfy i samarbete med Moderna Försäkringar bryr sig inte om hur gammal du är. Här handlar det istället uteslutande om hur mycket och hur bra du kör. Med hjälp av en hårdvara som kopplas in i bilens OBD-kontakt och en app i din smarta telefon analyseras din körstil. Kör du smart blir din försäkring billigare. Och du betalar bara när bilen används.
– Det här är ingen kollektiv prissättning där man får vara med och betala för dem som kör slarvigt. Här är prissättningen helt individuell för att alla ska få en så rättvis premie som möjligt, säger Sten Forseke.

Med Enerfy får man förutom en rättvis försäkring också tillgång till en mängd nya digitala tjänster. Här kan man läsa av bilens felkoder, här finns en smidig körjournal som gör det enkelt att hålla koll på dina resor och här finns en funktion som hjälper dig att lokalisera din bil när du inte riktigt vet var den står parkerad.
– Det här är en tjänsteplattform som finns där för att ge mervärde till våra kunder, säger Sten Forseke.

Beräkna ditt pris för en billigare bilförsäkring

DELA DEN HÄR ARTIKELN

Jag vill bli kontaktad med prisförslag för bilförsäkring

E-post*

Telefonnummer

Reg. nr

Läs vidare