Bilforsakring_med_AI

Bilförsäkring med AI – så funkar det

Bilförsäkring med AI – så funkar det

Säkrare, mer miljösmart – och billigare försäkringspremie på bilen.

Artificiell intelligens har gått från att vara ett buzzword till att bli en självklar del av vardagen. Inom InsurTech och AutoTech har vi redan konstaterat att AI är en del av framtidens försäkringslösningar – och med hjälp av AI kan vår digitala bilförsäkring redan göra det bekvämare, billigare och säkrare att äga bil. Såhär funkar det!

I en era av snabb teknikutveckling har artificiell intelligens på kort tid omsatts i mängder av smart teknik, särskilt ihop med Internet of Things och möjligheten att koppla upp sig till sina prylar. Men vid sidan av Google Home, robotar och virtuella assistenter som bokar klipptider har även aktörer inom försäkringsbranschen applicerat AI på ett sätt som revolutionerar hur konsumenter betalar sina premier.

I Enerfys bilförsäkring används AI för att med hjälp av data från bilen kalkylera en riskprofil hos varje förare. Sten Forseke, en bolagets grundare, beskriver i ett andetag hur det funkar:
– Istället för att låta konsumenter dela på kostnaden för alla andras skador, prissätter AI försäkringen i realtid och för varje enskild biltur, baserat på hur du har kört. Genom mönsterigenkänning har vi tränat våra algoritmer att känna igen beteenden som har större risk att vara inblandade i olyckor. Individuell prissättning är mer rättvist, transparent och ger i slutändan konsumenten makten över sin egna försäkringskostnad.

Hur funkar Enerfys AI i bilförsäkringen?

Enerfys teknik bygger på att en Plug-In placeras i bilens OBD-uttag och samlar upp den standardiserade data som bilen avger under körningen. Den data som bilens system genererar under bilkörningen skickas därifrån till Enerfys molnbaserade plattform.

I molnet analyseras datan från bilkörningen med artificiell intelligens genom en metod som kallas pattern profiling (”mönsterigenkänning”). De självlärande algoritmerna (AI) kan ta fram samband mellan körmönster, trafiksäkerhet, mänskligt beteende och bränsleeffektivitet – och korrelera det mönstret med en försäkringspremie. Försäkringspremien avgörs med andra ord av en helhetsbild av en persons körbeteende.

Datan skickas slutligen till förarens mobiltelefon i form av en poäng, som omvandlas till en bilförsäkringspremie som speglar förarens individuella körbeteende. Tack vare snabbheten hos AI:n görs hela beräkningen i realtid – vilket innebär att föraren får tillgång till sin poäng och statistik direkt efter avslutad körning.

Tidiga med såkallad ”Big Data”

Basen till den AI-baserade teknikplattformen har bolaget byggt på stora mängder data. Under 14 år har man samlat på sig över 10 miljarder kilometer av bilkörning från över 40 000 förare i 26 olika länder.

Med det har bolaget byggt en av världens största databaser för säker och miljövänlig körning, där den insamlade datan har bidragit till över 800 triljoner (!) olika analyser över vad som är ett smart, säkert och miljövänligt körsätt.

– Vi började jobba med Big Data redan 2004, det vill säga långt innan det blev ett buzzword. Med all den kunskap vi besitter om körning och de patenterade metoderna kan vi ge en väldigt träffsäker helhetsbild över en förares körbeteende, och genom det ge en mer rättvis prissättning. AI är framtiden inom försäkringsbranschen och gör det möjligt att erbjuda smartare lösningar som alla förare kan tjäna på, säger Sten Forseke.

Beräkna pris

DELA DEN HÄR ARTIKELN

 

Läs vidare